Илиян Михов: Ще дойда да работя за излизане от кризата
Илиян Михов: Ще дойда да работя за излизане от кризата / netinfo

До следващия петък, а може би и по-рано, ще се вземе решение какъв пост ще заеме преподавателят по макроикономика Илиян Михов. Вариантите са от позиция на съветник до вицепремиер. Това съобщи в специално интервю за Дарик самият Михов. Той бе категоричен, че не става дума за това някой от сегашните министри да загуби поста си, за да го заеме той. Една от първоначалните идеи е била Кристалина Георгиева да заеме вицепремиерски пост. Ето какво каза Михов:

Кога ще има яснота Вие каква точно позиция ще имате в правителството според поканата на премиера?

Господин Борисов каза, това ще стане до следващия петък. Дотогава ще се определи. Това в голяма степен е негово решение, не е мое, но, разбира се, ние се консултираме с него по този въпрос и с господин Дянков, господин Плевнелиев, с целия икономически екип се опитваме да разберем по какъв начин е добре да помогна на правителството и на страната, за да излезем от кризата и да продължи България да се развива.

Вие в момента сте реално съветник на премиера, тест в какви граници варират възможностите, които обсъждате в момента

Думите на господин Борисов бяха, когато си говорихме, че трябва да мисля и да се опитаме да намерим най-добрия възможен начин за по-сериозно взаимодействие и параметрите са, буквално думите му бяха, от съветник до вицепремиер. Точно какво ще се реализира, още не е ясно. Господин Борисов каза, че до петък това ще бъде решено, надявам се, че даже още може би и по-рано ще стигнем до такова решение и той ще го анонсира. Аз не мога дори да знам точно какво ще бъде, това е негово решение и негово съобщение.

Вие на какъв пост се виждате, като знаем, вие и в имейла, който ми написахте, казахте, че току-що сте станали декан и сте много зает с преподавателската си дейност. Какво вашата сегашна ангажираност ви позволява да направите за България.

Това, което мога да направя в следващите няколко седмици и месеци е ще дойда до България сигурно един-два пъти да се запознаем с министрите, защото аз освен Николай Младенов и господин Борисов, никого друг не познавам и да видим всъщност какви ще бъдат приоритетите. Оттам нататък моята експертиза, това, с което съм се занимавал, е в областта на паричната политика, валутни курсове, евро, бюджетна политика и в областта на икономическото развитие. Във всяка една от тези области, след като говорим с другите членове на Министерския съвет, ще решим как да структурираме най-добре моето участие.

Въпросът е, че ако заемете поста министър, няма как да идвате един-два пъти, тоест веднага трябва да дойдете и затова зададох този уточняващ въпрос.

Всъщност нещата се развиха по-бързо отколкото очаквахме заради „пожара", който стана в Брюксел. Господин Борисов каза откровено, че идеята беше Кристалина Георгиева да бъде вицепремиер. След като тя беше номинирана за еврокомисар, тогава изведнъж се освободи това място, което поне той си го представяше като човек, който се занимава с икономика, и анонсира, че аз по един или друг начин ще взема участие. Идеята беше по-скоро в следващите няколко месеца аз да прелитам до България, под една или друга форма да участвам в правителството и вече някъде от април да се включа с пълна енергия. Някак нещата се развиха по-бързо отколкото очаквахме и от това стана може би неяснота в медиите точно за какво и за каква позиция става дума.

Тази неяснота продължава да Ви кажа, защото сега ми казвате поста на вицепремиер, но всъщност имаме министър на икономиката и сега хората започват да си казват: „Добре, значи министърът на икономиката ще бъде освободен пък Вие примерно ще бъдете вицепремиер и министър на икономиката или пък финансовият министър ще бъде освободен, защото той е вицепремиер" и наистина е неясно.

Не. Искам да уточня, това със сигурност няма да стане. Аз съм говорил с господин Борисов. Със сигурност този кабинет, който той има в момента от икономическия екип - Дянков, Трайков, Плевнелиев, тези хора според мен са много компетентни, много интелигентни, вършат чудесна работа. И това, което той разбра, и според мен не само той, разбират го всички, е, че поради кризата и поради всички тези критерии за влизане в еврозоната, изведнъж се получават страшно много неща. Той каза вместо да се опитваме да напрягаме това правителство с всички тези задачи, финансовият министър да балансира бюджета, да оправи сметките и така нататък, той каза защо тогава да не включим още един допълнителен човек, който да поеме поне част от тези неща, които са важни, но същевременно са над възможността на всеки един нормален човек да поеме толкова много работи. Така че пак искам да подчертая, в никакъв случай, независимо дали ще бъда съветник или вицепремиер, идеята не е да бъде избутан някой друг министър, идеята не е да се ремонтира, а да се засили тази част от екипа.

Вие имате завидна професионална биография и всички, които във времето са имали досег до вас, са много впечатлени от вашата личност, компетентност и познания. В този смисъл, гледайки отвън България, и може би по-добре я виждате от нас, които живеем в нея, има ли нещо, което се налага в много спешен порядък да се направят някакви реформи, защото по оценка на повечето икономисти ние в момента сме така на дъното, като говорим за кризата, тоест нещо, което в близките два-три месеца спешно като реформа трябва според Вас да се направи.

В момента това ми е трудно да го коментирам, защото не съм говорил, не сме се уточнили с останалите министри и не искам да стане така, че аз да кажа нещо, а после те да кажат да, обаче това не става точно така. Аз работя по много по-различен начин, аз работя като се консултирам с колегите, които са в моя екип, и стигаме до консенсус. Няма да се опитвам да налагам мои виждания за това какво трябва да бъде правено. Ще се опитам да убедя останалите хора от екипа, че това, което аз мисля, е така. Ако аз не ги убедя, тогава те ще трябва да ме убедят, че това, което те предлагат, е така. Така че ще се опитаме да провеждаме една обща политика да видим наистина кои са най-важните проблеми и належащите за следващите месец и половина- два. Вместо всеки един от нас да тича в различна посока като в баснята за орела, рака и щуката.

От това, което казвате, разбирам, че имате свои идеи. Няма как да ги нямате. С това се занимавате, макар и като преподавател. В България станахте известен в последните дни не само поради номинацията, по която има още доста неясноти, но и покрай така ваша позиция и идея за модификацията на валутния борд, което не знам дали разбирате, но предизвика голям интерес. Откакто е въведен валутният борд има хора, които се опитват да предрекат неговото рухване. От друга страна, всички правителства от последните години са твърдо на позицията, че той трябва да бъде запазен до влизането ни в еврозоната. Знаете, че в момента въпросът е доста актуален доколкото този месец се очаква да подадем молба за влизане в така наречената „чакалня за еврозоната". В този смисъл с днешна дата актуална ли е вашата идея за модификацията на валутния борд?

Първо, искам да уточня, че тази идея, както казах и в интервюто тогава в „Дневник", е идея, която подлежи на обсъждане. Не искам да налагам идеята като единственото вярно или правилно нещо да се направи. Второ, пак искам да подчертая, че идеята за модификация на валутния борд е всъщност идея за циментирането и заздравяването на този борд, а не за бутането му. Имаше много интерпретации по пресата и също така от някои наблюдатели, че това е клатене на борда. Просто за съжаление тези хора не са разбрали въобще за какво става дума, защото клатенето на борда означава политика, която го отслабва. Това, което аз предложих, е политика, която го заздравява. Един борд може да падне много по-лесно в тази си структура, която е сега, както стана в Аржентина, отколкото в структура, която аз предлагам и можем да говорим надълго и нашироко за това. но пак казвам, това не е нещо, което ще защитавам и ще се опитвам да наложа на всяка цена. Аз продължавам да смятам, че идеята е добра. Мисля, че е добре хората не само да използват аргумента както е е най-добре, затова нека нищо да не правим. Добре е от време на време да мислим и да решаваме как да направим нещата по-добре отколкото са. Това ми е виждането. Ако няма желание за модификация, абсолютно съм съгласен, че бордът трябва да се запази до влизането и по никакъв начин няма да се опитвам да пробутвам такива промени.

Каква кауза би ви накарало да оставите временно на заден план това, с което сте много ангажиран в момента - вашата преподавателска дейност, и доста по-активно да помогнете на управляващите в България?

Според мен, име две неща, които са най-важни. Първото е, помощ за излизане от кризата. Това е належащо. Мисля, че хората в екипа работят доста добре, но ако мога да помогна там, с удоволствие ще го направя, ако те го приемат това. Второто,  което е, и според мен това е най-важното, че за първи път от премиера аз чух, не знам дали той го е казал, че той иска да бъде създадена визия за дългосрочно развитие на страната за следващите 10-20 години, а не да се опитваме да кърпим - какво става сега, какво ще стане след един месец и т.н. Това е нещо, което ми е много близко, в смисъл дългосрочното развитие на страната. В крайна сметка искаме след 10-15-20 години да постигнем за този период такъв растеж, че 2030 година България наистина да е една развита страна, хората да са щастливи, доволни, че живеят в тази страна, да са горди, че са българи, независимо дали живеят в България или извън нея.

Това е нещо, което би ви накарало „да си съберете багажа" и да оставите на заден план това, с което се занимавате в момента?

Да, това е нещото, за което ние говорихме, според мен, най-сериозно. Аз казах, че ще дойда, че ще работя, за да се постигне тази яснота, да се справим с кризата, да се постигне яснота за дългосрочно развитие и правителството да започне да прилага тези мерки. Това не е толкова лесно, колкото звучи, защото има много различни спънки по пътя, но в крайна сметка мисля, че с един добър екип, с добро желание и с откровеност, ще успеем да постигнем това, което искаме.