Икономически интереси стоят зад случилото се в „Красна поляна”
Икономически интереси стоят зад случилото се в „Красна поляна” / снимка: Sofia Photo Agency
Лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев разкри пред журналисти в столичния ромски квартал „Факултета” каква е причината за скандала във виетнамските общежития.

Днешната пресконференция бе на тема: Икономически, а не политически интереси стоят зад младежите, симпатизиращи на скинарската идеология, които от известен период от време малтретират най-редовно българските граждани от ромски произход. Снощи много късно се осмелиха две млади момчета от ромски произход да разкажат как пред началото на годината още, братът на едното момче е поел ангажимент към местен, квартален наркопласьор да пласира дрога на територията на виетнамските общежития. Неговите роднини обаче скочили срещу това негово решение и му припомнили какво е станало преди две години и половина. Той се обадил по телефона на въпросния господин и му казал, че отказва да пласира дрога на територията на виетнамските общежития. След това към хора от неговата фамилия, която е многобройна – над 50-60 човека, е започнал масов тормоз от страна на тези младежи, които изповядват скинарската идеология. Когато са ги биели, те са им казвали „Внимавайте, не склониш ли на еди кой си на предложението, ще умирате, загивате, иначе няма да ви оставим на мира”. И това продължава, докато в неделя не счупиха челюстта на едно от тези момчета.

Тези скинари от къде са?

Те са от квртал „Красна поляна” и те са маша в ръцете на определен наркопласьор.

Събрали се в столичния квартал „Факултета”. Какво казахте на хората? Как ще се успокои ситуацията? Какво ви обеща полицията?

Казах на хората, че никой няма право да напада който и да е. Абсолютно никой. Но Създателят и Конституцията са ни дали права, когато ни нападнат, ние да се самоотбраняваме. Това е наше свещен право и ние ще го защитаваме твърдо. Също така им припомних, че не може с тези техни братя българи, с които до вчера са си пиели ракийката, заедно са играли карти и футбол всяка неделя, не може с тях да се гледат на кръв, да бъдат разделени и да се мразят заради финансовите интереси на някакъв дрогиран тип.

Ще настоявате ли тези скинари да бъдат издирени, арестувани?

Вече съм го направил, настоял съм. Искам да ви припомня, че още от началото на 2005 година ромите във виетнамските общежития задържаха трима наркопласьори заедно с дрогата и ги предадоха в Трето Районно полицейско управление. След това влезе ударна бригада от около 30 човека, които се сбиха много лошо с ромите тогава. Аз сигнализирах на главния секретар на МВР, тогава генерал Бойко Борисов, който незабавно се отзова и чрез средствата за масова информация ги посочи като пример за доблестни граждани, от които може само да се взима пример. Аз му благодаря за тази му позиция тогава. Благодаря и сега за позицията на МВР, затова, че МВР в лицето на нейните ръководители министър Румен Петков и заместник-министър Камен Пенков не се подведоха и не станаха маша в ръцете на наркоразпространителите, изпращайки тези, които целят да бъде изпратена жандармерия в ромските квартали и ромите да бъдат смазани.

Кой целеше жандармерия да пристигне в квартала?

Имало е приказки преди това „Ще видите, че държавата ще ви накаже. Ние имаме достатъчно връзки полицията и жандармерията да ви смачкат”. И аз благодаря за това, че те не станаха маша в техните ръце.

Да спят ли спокойно в столичния квартал „Красна поляна” тази вечер? Ще има ли отново хора с спои по улиците?

Няма да има такива хора, най-категорично го заявявам. Аз във виетнамските общежития ги помолих не само спои и брадви да не носят и всичко да бъде прибрано, но и клечки за зъби да не носят.

А какво препоръчвате на столичния кмет? Казахте да се назначи охрана на брифинга с журналистите.

Да. Предложение към столични кмет Бойко Борисов в общинската охранителна фирма да бъдат назначени достатъчен брой представители на ромската общност в кварталите „Факултета”, в „Красна поляна” във виетнамските общежития и в другите ромски квартали, за да покажем и ние, че когато ни се даде шанс, ние можем да бъдем достатъчно отговорни. А и да не забравяме, че по този начин ще се създадат допълнително работни места.

Има ли арестувани ромски граждани за това, че се разхождаха в столични квартал „Красна поляна” снощи, въоръжени със сопи и колове?

Тази, които са извършили каквото и да е, и ние настояваме да си понесат цялата тежест на за закона.