И. Василев: Енергетиката е пред катастрофа, а ние се занимаваме с нов блок в „Козлодуй”
И. Василев: Енергетиката е пред катастрофа, а ние се занимаваме с нов блок в „Козлодуй” / снимка: БГНЕС, архив

Големият проблем в българската ядрена енергетика не е нито седми блок в АЕЦ „Козлодуй", нито „Белене", а максималното удължаване и съхраняване на живота на 5-и и 6-и реактор в Козлодуй, за което никой не говори. Това коментира в интервю за Дарик енергийният експерт и бивш български посланик в Москва Илиян Василев.

Той подчерта, че очаква от всеки министър да си тежи на мястото и да не използва PR-похвати. Защото по думите му очевидно правителството и Драгомир Стойнев искали да покажат, че те могат еднакво добре да правят сделки на изток, както стана с „Южен поток" преди месец, така и на Запад - да покажат, че в Америка са добре приети.

Българската енергетика е в предкатастрофално състояние и изисква едва ли не шокова терапия, а ние се занимаваме с проблеми и хипотези, които са на отстояние около 15-20 години напред във времето, каза още Илиян Василев, питайки седми блок в АЕЦ „Козлодуй" ли трябва да бъде начело в дневния ред на енергетиката ни.

Не завиждам на позицията на американската компания „Уестингхаус", ако оттам трябва да коментират, че може без търг да получат нещо в България - това е в разрез с добрата корпоративна практика, отбеляза още Илиян Василев.

Изненада ли ви резултатът от тази визита в САЩ на икономическия ни министър и какво се случва? Наблюдаваме ли драстични промени в плановете на властта за енергийното бъдеще на страната?

Аз не знам какъв е резултатът от тази визита. Чуваме констатациите на министър Стойнев. Иначе е нормално в практиката на световния бизнес желанията и намеренията на компаниите да озвучават от техните представители, а ние в случая имаме изявление за медиите на това какво компанията в разговори с министъра е проявила като желание. Все още не знаем дали това е формално направено и дали самата компания е проявила изобщо интерес към получаването на този договор за изграждане на седма мощност без търг и с държавна гаранция. Това е хипотеза, върху която от няколко дни всички български медии спорят, а ние всъщност не знаем доколко това отговоря на фактите.

За да сме коректни правим уговорката, че премиерът Орешарски е заявил, че няма предрешаване по отношение на това кой ще строи седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Правителството ще реши дали да има конкурс за избор на изпълнител, като този коментар министър-председателят е направил в Букурещ, където е на посещение за среща на върха на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Но все пак не е ли пък разумно да търсим баланс в тази сфера, да дадем знак като държава, че не гледаме само в посока Русия, когато се говори за енергетика?

Не знам между какво трябва да търсим баланс. Според мен единственият баланс, който трябва да търсим, е между нашите възможности и нашите необходимости. А в дадения случай изграждането както на "Белене", така и на седми блок в "Козлодуй" е функция на осъзнаването дали и доколко тези мощности ще ни трябват. Но преди това трябва да отговорим на въпроса кога ще ни трябват тези мощности. Сегашната теза за изграждане на нова ядрена мощност се базира върху неизяснени като достоверност прогнози за липсата на достатъчно генериращи мощности да покрият по-високо търсене след 15-20 години. Те обаче не почиват върху достатъчно достоверни и реални факти, а върху усещанията на едни или други заинтересовани от подобни сделки или развития лица и компании, които очевидно не могат да бъдат достатъчно солидна база нито обществото да ги подкрепи, нито пък професионалните среди и банките.

Вас лично кое най-силно ви притеснява в обявеното дотук от министър Стойнев - че не се налага конкурс за това решение или....

Аз очаквам от всеки български министър да тежи на своето място и да не използва чисто пиар похвати. Защото очевидно, че правителството, вероятно и самият министър Стойнев са водени от най-добри желания, за да покажат, че те могат еднакво добре да правят сделки на изток - както показаха при цялата условност, това е тяхно твърдение, - със сделката с "Южен поток" миналия месец, така и на запад, в Америка са добре приети и това е някак политически елемент. Но заедно с това аз съм много внимателен и предпазлив, тъй като ще припомня, че по подобен начин лесно се създават интриги. А при предишния търг за "Белене" именно чрез една интрига беше отстранена канадската компания "Канду".

Тогава какво стоеше зад това отстраняване?

Тогава стоеше една история за корупция, която никога не беше доказана и за разследване, което фактически изигра... Защото нали се сещате, че когато вмените на една американска компания да спечели нещо без търг, тоест без правила, това не може да не се отрази негативно върху нейния обществен, сериозен имидж, от една страна. Проблемът е, че в последна сметка ние се отклоняваме драматично от това дали всъщност ни трябват изобщо мощности и още по-големият въпрос - а това ли е дневният ред на проблемите в българската енергетика, която в момента е в предкатастрофално състояние и изисква спешни мерки и то не от характера на писане на стратегии, а едва ли не да преминем към шокови терапии. А ние се занимаваме с проблеми и хипотези, които са на отстояние от около 15-20 години. Вероятно в това някои виждат възможност за глътка въздух и възможност по-мащабни мисловни процеси, но от това състоянието на българската енергетика не се подобрява по никакъв начин.

Няма да отречете, че и дългосрочното и стратегическо мислене е нужно и важно. Но сте прав, че състоянието на енергетиката ни в момента е повече от тревожно и едва ли разговори за бъдещето на "Белене" и седми блок в "Козлодуй" могат да премахнат важността на тези спешни мерки, които трябва да вземе властта.

Вие го казахте и така е нормално да се разсъждава. Най-големият проблем в ядрената енергетика не е седми блок, не е "Белене", а максималното удължаване и съхраняване на живота на реакторите пет и шест в АЕЦ "Козлодуй" не с пет или десет години, а с онези стандартни двадесет години, с какъвто период тези реактори се удължават в Русия. А за това никой не говори. Това е непосредственият проблем на днешния ден.

Закъсняваме ли в подготовката на тези действия? Отдавна се говори за нужните стъпки по тази процедура.

Вие имате ли информация?

Не.

А какво ви засяга вас и читателят днес за нещата след 20 години. А удължаването на живота на пети и шести блок ни засяга, тъй като това е най-евтиният възможен начин, най-ефективната инвестиция и сигурният вариант за запазване на ядрената енергетика в България. А ние нямаме информация, не се казва кои са проблемите. Защото не е тайна че дори по "Белене", дори по "Козлодуй" се прокрадваха тези, опасения, че по някакъв начин нашият отказ от "Белене" може да накара руските ни партньори да ни го върнат, като не дадат съгласие или експертна оценка за това, че животът на пети и шести реактор в "Козлодуй" може да бъде удължен с двадесет години и да намерят начин да ни накажат със свиване на този хоризонт.

Такива коментари имаше и те съществуват като опасения.

Отговорът - това е важно. Аз мога да ви кажа, че в момента, в който ние започнем да избираме без правила и критерии, веднага ще попаднем на не особено ласкаво отношение, както се случи между другото с АЕЦ "Темелин" в Чехия. Защо пък пренебрегваме европейската технология на "Арева", защо не отидем в Южна Корея? Защо и самите реактори EПИ 1000 не ги вземем от Китай, който има пълен лиценз за тяхното производство? И сега се въртим в някакво излишно говорене, при това олекващо говорене, защото все пак министърът трябва да говори тежко, рядко и когато говори, да има системност в нещата.

Аз много подкрепям господин Стойнев, защото има много неща, които той прави точно, но не трябва политикът в него да надделява над човека, който се грижи за индустрията, който координира и който е начело на икономиката. Защото средата е толкова чувствителна към излишествата в политизацията, че виждате обществото е разделено, започваме всичко да превръщаме в някаква запалянковска страст - в десни-леви, Русия-САЩ. Това е знак, че обществото губи посока и дълбочина на дебата, от което гаранцията за добрия изход намалява.

От всичко, което казахте, Вие лично не смеете на този етап да правите пряка връзка между новините, които дойдоха след тази визита, и съдбата и ситуацията към днешна дата към "Белене" и анонсите не особено ясни като намерения на властта в тази посока.

Вижте за мен за "Белене" нещата са приключени по ред причини. Това, че "Белене" се превърна в религия за някои хора, там аз с нищо не мога да помогна. За тях няма нужда от аргументи, доказателства, икономическа логика. Те просто вярват. И там трудно бих могъл да помогна или пък да споря с подобни хора. За тях това ще остане някаква носталгия или вероятно нереализирана мечта или амбиция. Всъщност нищо не бих могъл да направя за тях по този въпрос.

Всичко това има ли пряко или по-скоро косвено отношение върху хода на делото в арбитража, което водим с руската страна?

Не мога да коментирам, най-добре е и поздравявам министър Стойнев в това отношение, действително добре е да не говорим по този тема. Защото добра забележка трябва да се направи на хора, които са на високи позиции и говорят по темата, тъй като ние сме сега на съд и е хубаво да се сплотим, поне докато мине делото и да не коментираме, защото всеки коментар може да се използва.

Очаквате ли тези дни да има някаква официална информация от страна на "Уестингхаус" и изобщо американската страна да заяви официално нещо по темата или по-скоро нямате такова очакване?

Не завиждам на положението на "Уестингхаус". Ако ги попитат медиите, за да потвърдят думите на министър Стойнев, те не могат да потвърдят или поне аз това очаквам, че са искали без търг да получат седми реактор в "Козлодуй", защото това е нещо, което е нъсвместимо с добрата корпоративна практика и стандартите, към които те се придържат. Защото това води след себе си страхотни разследвания и вътре в Щатите, просто това е извън нормата. От друга страна, ако излязат и публично опровергаят думите на министър Стойнев, това също не е добре, тъй като все пак не е добре човек да има остатъчен горчив вкус от министъра, с когато трябва да има добри отношения. Защото действително може да се пусне тръжна процедура и не е хубаво да има останала, както се казва, "лоша кръв". Затова ако ги пипате, те едва ли ще потвърдят буквално думите, че са искали държавна гаранция или без търг да получат седми блок в Козлодуй. Това е много малко вероятно.