Хамид Гюл: България трябва да излезе от мръсната война на САЩ в Афганистан
Хамид Гюл: България трябва да излезе от мръсната война на САЩ в Афганистан / снимка: Reuters
Хамид Гюл: България трябва да излезе от мръсната война на Америка в Афганистан
28029
Хамид Гюл: България трябва да излезе от мръсната война на Америка в Афганистан
  • Хамид Гюл: България трябва да излезе от мръсната война на Америка в Афганистан

Пакистанският генерал Хамид Гюл предупреди в интервю за Дарик, че България трябва да изтегли войниците си от Афганистан, защото следващата година ще бъде кървава. На Гюл трябва да се вярва, защото той е смятан за създателят на талибаните и преди да се обяви слещу Америка, е работил отблизо с ЦРУ.

Хамид Гюл рядко дава интервюта, но те са запомнящи се, защото в тях той е много откровен. Това едва ли е очаквано от бивш директор на една от разузнавателните служби на Пакистан - през 1987-1989 година. По време на руската инвазия в Афганистан генерал Гюл се обявява твърдо против Съветския съюз и създава дясна партия. Гюл е изключителен поддръжник на кашмирските бунтовници срещу Индия.

Смята се, че докато е шеф на разузнаването, той планира и изпълнява операция за превземането на град Джелалабад, намиращ се тогава под контрола на съветските войски. След като напуска поста, той заявява, че е солидарен с Осама бин Ладен. Това се случва в началото на 2001 година на конференция до пакистанския град Пешавар. На нея присъстващите обявяват, че дълг на мюсюлманите по целия свят е да защитават талибанското правителство. Следват атаките в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември и американската операция в Афганистан.

Няколко години по-късно американците са се провалили, смята Хамид Гюл: "Бъдещето е талибанско. Очевидно талибаните продължават да устояват на окупацията, те ще победят американците и мисля, че хората разбират, че Афганистан е под техен контрол. Американците са част от историята на Афганистан, докато талибаните и борците за свобода са бъдещето на Афганистан".

Дали САЩ ще победят в Афганистан?

Не, никога няма да спечелят. Мога да ви уверя, че те не могат да спечелят войната. Мисля, че техните генерали лъжат лидерите им, гражданите, войниците, останалите коалиционни войски. Иначе няма логична причина да продължават да стоят в Афганистан. Мисля, че те загубиха, не могат да спечелят.

Но американците имат толкова много войници в Афганистан. Защо да не могат да спечелят?

Американците ще трябва да напуснат, както напуснаха Виетнам, както напуснаха Сомалия. Ако не могат да спечелят, какъв е смисълът да повтарят грешките си. Спомням си, че във Виетнам, дори към края на войната, американските военни искаха все повече и повече войници, въпреки че вече имаха около половин милион войници там. Беше много унизително за тях, защото, след като станаха видни слабостите на американците, виетконците - опозиционните бунтовници - започнаха офанзива. И какво стана след това - повече от 55 хиляди американци загинаха през тази война. С каква цел? Никаква. А американците не могат да победят в Афганистан, защото политическата класа, която би ги поддържала, живее в чужбина.

Американското правителство по времето на Джордж Буш се опита да включи генерал Хамид Гюл в списъка на Съвета за сигурност на ООН на международните терористи, но Китай се обявява против това. Причината е, че две седмици след нападенията на 11 септември в интервю Гюл казва, че тези нападения са "вътрешна работа" и участие в тях има и израелското разузнаване Мосад. Години по-късно Хамид Гюл казва, че Мосад е виновно за терористични атаки в Пакистан: "Мосад провежда саботажи чрез индийското разузнаване. Имаше атентат срещу щаба на пакистанската армия, нападения над военни поделения. Със сигурност те са организирани от Мосад. Има много доказателства за участието на Мосад. Те не се намесват пряко, а използват разузнавания на други държави. Когато бях шеф на разузнаването, те използваха австралийски или американски агенти. Те не искат да видят как Пакистан процъфтява, със сигурност не искат да видят и Пакистан да притежава собствено ядрено оръжие".

Генерал Хамид Гюл смята, че България е приятелската държава и затова предупреди: "България е страна, която не е въвлечена в нито един голям конфликт с някого и смятам, че присъствието й в Афганистан е напълно лишено от необходимост. Това е мръсната война на Америка. Те ясно показаха, че искат да експлоатират петролните запаси, искат да сломят ислямската съпротива, искат да заемат висши военни постове в Афганистан и Ирак, искат да влязат в конфликт с Иран. Те имат много цели. Те убиват собствените си хора. Защо тогава трябва да въвличат и страни като България, които искат да живеят мирно. Препоръката ми е България да изтегли войските си до края на годината. Смятам, че през това време американците ще продължат да се бият, но от следващата година ще протегнат ръка на талибаните. Защо първо вие да не протегнете ръка на талибаните? Израз на добра воля ще бъде да изтеглите войските си от Афганистан. Мисля, че следващата година ще бъде много кървава за всички окупационни сили в Афганистан. България е част от тези окупационни сили. Всички смятат чуждестранните войски за окупационни сили. Защо тогава България трябва да бъде част от окупационните сили? Знаете, че в Афганистан сега се променя обстановката. Движението на талибаните никога няма да бъде победено. Талибаните не са вече бунтовници, а борци за освобождение. Имайки предвид тази обстановка, не виждам причина българските войски да останат там.