Герджиков: В този момент би било предателство, ако оттеглим подкрепата си на кабинета
Герджиков: В този момент би било предателство, ако оттеглим подкрепата си на кабинета / cнимкa: Sofia Photo Agency

Вчера във включването си в предаването  "Денят" на Дарик след Консултативния съвет по национална сигурност, буквално секунди преди да затвори телефона, депутатът от НДСВ Минчо Спасов заяви, че президентът Георги Първанов не е бил достатъчно ясен в посланието си към евроинституциите и българското общество за връзките си с бизнесмена Людмил Стойков, бизнесмен, който според ОЛАФ е част от престъпна мрежа от компании, които източват европейски пари.

Разговор след днешното заседание на Политическия съвет на НДСВ с депутатът проф. Огнян Герджиков. Добър вечер, професоре, здравейте. Ще ми се с вас да продължим там, където прекъсна разговорът ни вчера с вашия колега Минчо Спасов. Смятате ли наистина, че президентът трябваше да бъде далеч по-ясен в отговорите си за връзките с бизнесмена Людмил Стойков?

- В интерес на истината не съм проследил отговорите на президента, така че не мога да коментирам специално този въпрос.

Ще се включи ли НДСВ в искането на парламентарната опозиция за отстраняване на президента, изключително модерна тема от няколко дни?

- Аз имах повод да спомена днес пред друга медия, че, струва ми се, е невъзможно да се разиграе импийчмънт на президента, нито конституцията позволява в тази ситуация да се търси такава отговорност на президента на републиката. Така че това не би дало според мен никакъв резултат.

В коя ситуация, след като казвате, че не сте запознат с резултатите от вчерашния консултативен съвет?

- Не, аз, защото независимо от това какво точно е казал президентът, в конституцията е казано в какви случаи той може да бъде отстранен от поста. Подобни случаи не фигурират в конституцията.

Всъщност наистина ли, вие сте политически достатъчно активен, случващото се около президентската институция и въобще докладът на ОЛАФ от сряда, ако не се лъжа, така, е останало встрани от вашето внимание?

- Сега отново нещо се губите и аз трудно мога да разбера точно въпроса, половината се загуби в ефира.

Ние с вас сме нещо като София и Брюксел, губи ни се връзката.

- Да, вероятно е така, така. Нека да чуя пак въпроса.

Така. Та въпросът беше, учудвам се, вие сте наистина политически активен човек, учудвам се, че е убягнало от вашето внимание случващото се около президентската институция и най-вече около доклада на ОЛАФ, който беше публикуван преди няколко дни.

- Значи, докладът на ОЛАФ не е окончателен, доколкото ми е известно, така че е още рано да се коментира каквото и да е било за него. Разбира се, очакванията са в тази насока, но винаги са възможни корекции до сряда.

Да бъде променен докладът на ОЛАФ до сряда.

- Да, това е нещо, което смятам, че е съвсем нормално - да има известни корекции, тъй като той не е в окончателния си вид.

А какво мислите относно този извод в доклада, който, така, с право взриви политическата класа, че има влиятелни сили в българското правителство, които нямат интерес да бъде наказано което и да е лице, злоупотребявало с европейски пари?

- Винаги подобни тези звучат твърде ефектно, но дали са истина, мен ми е трудно да гадая.

Смятате ли, че до сряда една такава политическа формулировка, както с право се възмути министър Михаил Миков, може да отпадне?

- Възможно е най-малкото да бъде смекчена.

Бихте ли застанали зад президентския призив от вчера, че ако този извод на ОЛАФ не бъде подкрепен с ярки доказателства и факти, то въпросната европейска служба трябва да ни се извини или най-малкото да излезе с опровержение?

- Аз смятам, че ние като новоприсъединила се страна към ЕС трябва внимателно да се вслушваме към сигналите, които идват от Брюксел, и само в много редки случаи бихме могли да поддържаме твърда политика, тъй като чудесно съзнаваме, че допускаме грешки, и то сериозни грешки, такива, каквито ние трябва да се мобилизираме да отстраним. И всеки опит, нали, да показваме мускули пред Брюксел едва ли е най-доброто в този момент.

Вие мислите ли, че президентът показа вчера мускули пред Брюксел?

- На мен ми е трудно да коментирам, защото просто не съм проследил тази дискусия, така че не бих могъл да кажа.

Кое според вас е тема номер едно, която в момента занимава България?

- Ами, разбира се, напоследък, така, няколко теми се натрупаха една върху друга. За съжаление те не са положителни. Единствено положителни емоции аз лично изживявам с успехите на българските волейболисти, на които искрено симпатизирам и те ми доставят радост. Но такава радост би трябвало да можем и ние, политиците, да носим на България, а не само спортистите.

Нещо обаче, професоре, не се получава с радостта, която вие ни носите. Защо така?

- Вярно е, че политиците трудно можем да се похвалим с големи успехи, и това трябва да бъде, така, един много сериозен сигнал за всички нас, които сме отговорни за управлението на страната.

Къде стои НДСВ в този пъзел? Каква е неговата отговорност за това, че политиката и политиците не носят радост на България? Разговорът ни стана метафоричен, но на мен ми харесва.

- Бих казал, че е много ефектно сега НДСВ да каже: ние се разграничаваме от това, което става. Много ефектно, но съвсем некоректно ще бъде, тъй като ние сме част от управлението и независимо дали ни харесва, или не ни харесва, то ние като част от управлението носим и своята отговорност. И не само това, ние трябва да търсим и ние специално, НДСВ, имаме такива планирани мерки, които биха могли да доведат до едно по-различно изглеждане на България пред Европейския съюз и изобщо, не само пред Европейския съюз. Защото е много важно да си извадим поуките от тези грешки, които се допускат, от неусвояването на парите, от упреците, които получаваме от Брюксел, за да можем в следващите месеци да заслужим това, което ни се полага, т.е. да заслужим и тези стотици милиони евро, абсолютно необходими за българската икономика.

Защо още седмица, да кажем, преди внасянето на вота на недоверие, толкова е горе-долу, нали така, в четвъртък ще бъде внесен. . .

- Да.

. . . НДСВ съвсем, така, ясно казва, че ще играе ролята на управляващ и че няма да, да бламира своите колеги от БСП и от ДПС, а пък НДСВ, същото това НДСВ преди няколко месеца се разграничи от БСП и ДПС по вот на тема обвързаност на кабинета с престъпността?

- Все пак трябва да, да знаем, че има известна разлика, има нюанси в това, което беше преди месец-два и което е сега. Не трябва да се действа шаблонно, защото шаблонното действие във всички случаи не е добро.

Ражда шаблонни грешки, може би.

- Да, точно така.

Имаше ли все пак по време на днешния политически съвет ваши колеги, да ги нарека бунтари, да ги нарека революционери, които призоваха НДСВ да напусне коалицията?

- Не, нямаше изобщо такива гласове. И би било некоректно в един труден момент за България част от управляващата коалиция да се разграничи, за да спечели евентуално симпатиите на част от българския народ, нали, и това би било наистина некоректно поведение в разрез с коалиционната политика на НДСВ да бъдем лоялен партньор, независимо че не всичко ни харесва. Но в крайна сметка, ако бяхме единствената управляваща сила, тогава нека да действаме само когато ни харесва. И ние сме длъжни да се съобразяваме с другите коалиционни партньори.

Добре, на финала да ви попитам не ви ли е, така, малко, как да кажа, дискомфортно, когато, щом се зададе вот на недоверие, ето, и аз ви питам, и другите колеги журналисти ви питат как ще гласувате - като управляващи или като опозиция?

- Не, не би трябвало да се чувстваме некомфортно. Ние си вземаме нашите политически решения такива, каквито смятаме, че трябва да бъдат. И това е нашето политическо решение за този предстоящ вот на недоверие.

Печели ли или губи НДСВ от понякога двойното си положение - хем на управляващи, хем на опозиция в управлението?

- Вижте, има нещо, което е много важно. Значи, либерализмът, който изповядва НДСВ, във всички случаи не, не хармонира със социализма като идеология и като практика. Но ние сме в това управление и трябва да правим компромиси тогава, когато се касае за стабилността на държавата. И когато става дума за държавност, ние сме склонни да направим тези компромиси. И това го доказахме многократно.

Компромис ли е, че не идната, а по-идната седмица ще застанете рамо до рамо с колегите си от БСП и ДПС при гласуването на вота на недоверие за провал на кабинета в първата година и половина от членството ни в Европейския съюз?

- Значи, провалът в кабинета е твърде силна квалификация. Аз не бих я споделил. Че проблеми има - никакво съмнение, сериозни проблеми също, бих казал - да, така е, има сериозни проблеми. Но точно в този момент би било предателство, ако ние, нали, оттеглим нашата подкрепа на кабинета.

Благодаря ви за това интервю. Проф. Огнян Герджиков, депутат от НДСВ, в коментар за "Денят" на Дарик.

Интервюто с проф. Герджиков може да чуете в прикачения звуков файл