Г. Тошева: Важното е направените отстъпки да гарантират националния интерес
Г. Тошева: Важното е направените отстъпки да гарантират националния интерес / netinfo

Още по темата за преговорите с Русия при посещението на руския президент Владимир Путин в София със заместник-министъра на икономиката и енергетиката Галина Тошева в „Седмицата” по Дарик радио.

Вие сте посочена във в. "Стандарт" тази седмица като вратар на българския отбор в преговорите с Русия. Коя е най-сериозната топка, която хванахте, и кой удар изпуснахте?

Това сравнение във в. "Стандарт" наистина ме развесели. Мисля, че основните споразумения, които бяха подписани, двете най-важни споразумения в енергийната сфера, свързани с договора за изграждане, подписване на договора за изграждане, проектиране и доставка на два блока в АЕЦ "Белене" с "Атомстройекспорт", както и подписаното междуправителствено споразумение за изграждане на проекта "Южен поток", основните топки, така да се каже, които бяха насочени към нашето поле ...

А къде отстъпи България?

Не зная как точно да ви отговоря. При . .. разбира се, при едни разговори трябва да се постигне компромис. Така че важното е . . .

Какъв компромис направихте?

. . . направените отстъпки да са такива, че да не навредят, да не. ..да гарантират националния интерес.

Ами, кажете една отстъпка, която не наврежда, но България направи?

Отстъпка . . . Мисля, че и двете споразумения допринасят за постигане на национални интереси, за защита на национални интереси, така че. .. каква отстъпка имате предвид?

Тоест, искате да каже . . . Ама не, вие казахте, че и двете страни правят отстъпки и аз ви питам България какво е отстъпила, защото излиза иначе, че руснаците само са отстъпвали. Кажете едно нещо, дето отстъпи България. Преди малко министър Гагаузов каза, че Русия отстъпи от настояването за 51 процента.

Да, наистина Русия отстъпи от настояването. ..

И ние срещу това какво отстъпихме, какво отстъпихме?

Моля?

Какво отстъпихме ние срещу това? Срещу тия 51 процента отстъпката на Русия . ..

Така.

. . . ние какво отстъпихме?

Не сме отстъпили нищо. Ние просто постигнахме 50 процента.

Тоест, само руснаците отстъпиха.

Ами, в случая да.

Тоест, излиза, че ние сме били с 1:0, както ги бихме коя година беше на квалификациите за едно от първенствата.

Не помня. .. не съм привърженик на футбола, така че не мога да кажа кога сме ги били.

Има ли връзка в това, че в една и съща седмица България подписа енергийните споразумения с Русия, включително и за Белене, и отговорът на поредните български искания за отваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" от страна на Европейската комисия този отговор беше еднозначен - блоковете са затворени завинаги.

Така, да. Така отговаря комисията.

Да, има ли, виждате ли връзка вие между тези две неща? Между руския избор и отговора?

Не, не бих правила такъв паралел. Това, че развитието на ядрената енергетика е с перспектива е безспорно и дори и Европейската комисия го призна в заключенията към Пролетния енергиен съвет. Така че просто мисля, че подписването на договора за АЕЦ "Белене" е продължение на нашата политика за развитие на ядрената енергетика.

Доколко обаче това не се харесва в Европа. Кирил Цочев, бившият вицепремиер, обяви вчера по Нова телевизия, че има интерес към нови мощности в "Марица-Изток" от западни фирми, но България е предпочела АЕЦ "Белене".

Не смятам, че по този начин трябва да се противопоставят различните енергийни източници.А Кирил Цочев предполагам много добре знае, има място за развитие както на ядрената енергетика, така и на енергията, произведена от въглищни централи. В никакъв случай България не противопоставя различните източници.

Не, то място има, госпожо Тошева, но пари няма. Значи, България избира да даде над 1 милиард държавни гаранции, за да се прави АЕЦ "Белене", а не такива, за да се прави "Марица-Изток", или твърдите, че може да дадем такива големи пари и за "Марица-Изток"?

Първо, държавните гаранции, които са гласувани за "Белене", са 600 милиона евро, и след това един проект за атомна централа струва може би поне три пъти повече, отколкото един проект за лигнитна централа.

Тоест България може без никакво напрежение да разшири "Марица-Изток", като даде същите условия за западните фирми. .. с държавни гаранции?

Би могла, но в комплекса "Марица-Изток" се реализира вече един проект, който е изцяло частен и е без държавни гаранции, и това е "Марица-Изток 1".

А защо не може да стане същото и с АЕЦ "Козлодуй"? Значи западняците могат да правят без държавни гаранции, а руснаците защо не искат без държавни гаранции да построят АЕЦ "Белене", след като е толкова изгоден проектът, ние ще коментираме после . ..

Значи, изискване . . . предоставянето на държавни гаранции не е изискване на изпълнителя. Предполагам, че имате предвид "Белене", а не "Козлодуй".

"Белене", да.

Изискването . .. държавните гаранции се предоставят на НЕК, за да може да структурира по-лесно финансирането, но това не е изискване на основния изпълнител. Нека да разграничаваме. .. руснаците са основен изпълнител заедно с "Арева" като подизпълнители. Те просто изпълняват проекта, на тях им е възложен, но те нямат изисквания за това как ще бъде набрано финансирането.

Водещи български икономисти обаче казват - ако е толкова изгоден този проект за България, за "Белене", защо не дойдат частни капитали и да го реализират, както в "Марица-Изток"?

Мисля, че процедурата за привличане на до 49 процента на стратегически инвеститор достатъчно ясно показва, че към проекта съществува значителен интерес. Участието в тази процедура на водещи, бих казала едни от най-големите енергийни компании в Европа, мисля, че е достатъчна гаранция за това, че проектът има бъдеще.

Имате предвид италианската "Енел", германската Е.ОН, чешката ЧЕЗ, белгийската . ..

Точно така, RWE. ..

RWE също, германската, да. Кой от тях се очертава да бъде партньорът и кога ще стане ясно кой ще влезе с 49 процента от бъдещото дружество, което ще строи и експлоатира АЕЦ "Белене"?

Процедурата продължава, така че не мога в момента да кажа кой се очертава. Всички имат еднакви шансове.

А кога ще стане ясно кой ще бъде партньорът?

Предполагам в рамките на 3-4 месеца.

Осигурено ли е финансирането от почти 4 милиарда евро, или ще се взима заем от Русия, както предложи Владимир Путин?

В същото време паралелно с идването на стратегическия инвеститор в ход е и процедура за избор на банка, която да структурира финансирането. Банката ще предложи начините за набиране на финансирането, така че въпросът с финансирането е в ход също.

Всъщност са осигурени една пета от парите? Шестстотин милиона евро държавна гаранция, за която вие говорихте, и 250 милиона евро заем от БНП Париба?

Да, мостовият кредит, да . . .

Търсят се четири пети.

Да, но . . .

В коментари на икономисти се твърди, че тия пари няма да бъдат лесно намерени и може би заради това Путин предлага.

Прощавайте, не ви чух.

Може би заради това Путин предлага Русия да доплати.

Сега, от тези четири пети все пак изборът на стратегически инвеститор значително ще намали сумата, процента, който ще остане и за българската страна. Тоест очакваме стратегическият инвеститор също да допринесе с идеи и предложения за финансирането.

Всъщност тази оферта на Путин може и да означава трансформация на пазарния проект в междудържавен. На този принцип същата руска фирма "Атомстройекспорт" строи китайската АЕЦ "Тян Ван". Възможно ли е това да стане и в Белене?

Не, не мисля, че паралелът в случая с китайската "Тян Ван" е удачен. Не сме имали такива разговори и такива предложения никога.

Излиза ли сметката за централата, 3.6 - 3.7 евроцента за киловатчас ще е себестойността на централата. Но според пресата руснаците вече смятали по 4.5 евроцента, като едно от оправданията е, че преди 2 години уранът е бил 30 долара за килограм, сега е 280 долара. Подлежи ли на промяна договорената цена?

Значи, цената по договора не подлежи на промяна.

Добре, ама как, като поскъпне толкова уранът, няма да се предоговаря? То няма логика.

Цената по договора, имам предвид цената на самия договор за изпълнение, не подлежи на промяна.

А после обаче за експлоатацията ще се увеличи ли себестойността на киловатчас?

Възможно е и да се увеличи, но пак повтарям - наличието на такива големи компании като споменатите преди малко в процедурата за стратегически инвеститор са достатъчно добра гаранция и за пазарната позиция на тази централа. Едва ли тези големи компании ще участват в проект, който няма пазар.

Първият блок ще стане 2014 г., нали?

Да.

А дотогава може ли да има режим на тока? Защото 2008 г. зимата министърът на икономиката и енергетиката ограничи износа на ток до пролетта заради увеличената консумация на ток заради студовете.

Не мисля, че има такива опасения. В страната съществуват мощности, които ще гарантират потреблението на ток в страната. За региона вече това е друг въпрос.

Всъщност каква е българската идея за трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй"? Има ли конкретен интерес от конкретни фирми да вземат тези спрени блокове на лизинг?

По този въпрос. ..

Или под наем?

. .. беше споменато на пресконференцията на министъра и г-н Станишев. ..

И това стана новина.

. .. но аз не съм в течение.

Не сте в течение?

Да, не съм в течение.

Защото малко невероятно звучи. Вие ще си купите ли една спряна от движение кола, за която трябва примерно цял блок, в който живеят 26 семейства, да се съгласят да бъде пусната в движение?

Не мога да намеря. . . прощавайте не ви чувам. Каква кола и какви 26 семейства?

Казвам - да си вземеш спрени блокове на АЕЦ "Козлодуй" прилича да си вземеш под наем спряна от движение кола и да можеш да я пуснеш само ако 26 семейства в блока, пред който е паркирана колата, се подпишат, че са съгласни да тръгне. Това звучи невероятно да стане. Ще вземе ли някой под наем според вас трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", това ви питам?

Въпросът за предоговарянето на договора ще бъде. .. имам предвид договора за присъединяване е доста сложен. Така че процедурата, ако се стигне дотам, няма да е лека.

А има ли опасност "Марица-Изток" да загуби мощности? Според вестник "Сега" ЕС до два месеца ще изпрати предупредително писмо за наказателна процедура срещу България заради серния двуокис, изпускан от ТЕЦ "Марица-Изток", и може да поиска затваряне на енергоблоковете на всъщност най-голямата топлоелектрическа централа в България.

До затваряне на енергоблоковете няма да се стигне. Така или иначе мощностите в "Марица-Изток" се рехабилитират и модернизират и просто ни трябва малко време, за да постигнем екологичните изисквания. Както знаете, там се извършват проекти, които ще завършат някой от тях тази година, други - другата година.

В "Марица-Изток 1" се изграждат сероочистващи системи на двата блока.

Не, "Марица-Изток 1" е новата централа, която се изгражда. ..

И тя ще е със сероочистващи системи. А другите две - "Марица-Изток" 2 и 3, които са всъщност по-мощните?

В другите две също се изграждат сероочистващи системи. В другите две се извършват едни много комплексни проекти, свързани както с рехабилитация и модернизация на мощностите, така и с изграждане на екологични съоръжения, именно това са сероочистващите съоръжения.

Е, ще станат ли до два месеца, докогато ЕС щял да ни изпрати предупредително писмо?

Не, няма да станат.

А до кога ще станат?

Ще станат малко по-късно.

Колко по-късно?

Проектите са на различен етап. Една част ще завършат тази година, друга част ще завършат може би другата година.

Но ще завършат, преди да ни ги затворят от Европейската комисия?

Въобще никой не е говорил за затваряне на блоковете, недейте в публичното пространство да започва някаква такава дискусия върху тема, която не стои на дневен ред.

Няма проблем за ТЕЦ "Марица-Изток", независимо че чак догодина ще бъдат изградени екологичните системи?

Значи, не казвам, че няма проблем, има проблем, но проблемът не е свързан с разговор за затваряне на мощности.

А с какъв разговор е свързан?

Проблемът е свързан с разговор за това, че са нарушени условията на комплексното разрешително и че ще има санкции.

Какви ще са санкциите?

Не мога да коментирам нещо, което е в начален етап на разговори. Не зная какви ще са санкциите.

Глоби ли са тези санкции?

Нека да видим писмото на комисията, ако въобще има такова писмо и такива намерения, и тогава ще говорим.

А по принцип глоби ли са тези санкции, или има и санкция затваряне?

Да, глоби са. Глоби.

Тоест, глоба е максималното, което може да ни се случи?

Да.

Защо България приема да ни върнат руснаците преработените ядрени отпадъци, според промени в спогодбата за сътрудничество в атомната енергетика? Ние къде ще ги държим тези ядрени отпадъци, нали нямаме хранилища за отработено ядрено гориво?

Според спогодбата, коя спогодба, да. ..

Тази, дето я подписахме с тях вчера.

Спогодбата за ядреното гориво. .. към нея се подготвя един протокол, подписването на който ще позволи именно отпадъците да остават в Русия, а да не се връщат в България.

Значи нещо не са разбрали българските медии вчера, защото пише друг важен документ, ще ви цитирам тук агенциите. ..

Моля?

"Друг важен документ, подписан от двете страни в петък, е протокол към спогодбата от 1995 г. за последващо връщане на остъклените високоактивни отпадъци, получени след преработката на отработеното ядрено гориво на АЕЦ "Козлодуй"." Къде ще се връщат? АЕЦ "Козлодуй" се ангажира да приема обратно остъклените. ..

Мисля, че . .. /не се разбира - бел.ред./ същността на разговорите, водени по този протокол, доколкото ми е известно, именно същността на този протокол е отпадъците да остават в Русия.

Тоест, целта ще е не да се връщат, а да остават?

Да.

Добре, значи и тук сме вкарали гол, така излиза, ако се върнем на спортната терминология.

Вижте, ако използваме спортните. ..

Нали сте вратарят на отбора..

Да.

. .. според "Стандарт"?

Моля?

Какво ставаше. .. накрая издайте нещо от кухнята на преговорите. Къде се водиха точно разговорите през нощта на четвъртък срещу петък? Нали президентът Путин щеше да ходи в бар "Синатра"? Къде се водиха тези разговори с Путин?

В Министерството на икономиката и енергетиката.

А Путин дойде ли там?

Не, не говоря за тези разговори. Говоря за разговорите между двете създадени експертни работни групи.

И как се взе решението за 50-те процента? Какво, звъннаха на Путин и казаха: българите са големи инати искат 50 процента, и Путин каза - да, или. .. Каква беше технологията?

Не зная руската страна точно дали се е обадила на Путин, но наистина беше проведен разговор между Путин и г-н Станишев.

През нощта?

Да.

В колко часа?

Е, не зная, аз не съм била на разговора.