Етиен дьо Понсен: Приоритетът е медицинските сестри да се върнат в България
Етиен дьо Понсен: Приоритетът е медицинските сестри да се върнат в България / netinfo

Интервю с френския посланик Етиен дьо Понсен за предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Г-н Понсен е дипломат от кариерата, бил е директор на кабинета на делегирания министър по европейските въпроси Катрин Колона, член на екипа на бившия френски президент Валери Жискар Д'Естен, който беше ръководител на конвента, изготвил текста на европейската конституция, автор е на няколко книги, посветени на проекта за общо европейско законодателство. Женен, с три деца, владее английски, испански и полски език. Сега вече е в София и естественият въпрос към него е защо Франция се ангажира някак повече от други европейски държави с българския казус в Либия?

Много благодаря за вашата покана и искам да уточня, че също така по време на моя престой в България много бих желал да науча български. Въпросите, които ми зададохте относно медицинските сестри - има един много красноречив девиз, лозунг, призив, който е по стените на много здания, сгради в София относно този момент, а именно - вие не сте сами. И българите също така не трябва да смятат, че са сами в Европа. От 1 януари тази година те вече са членове на семейството на Европейския съюз и съвсем естествено е, че Франция като страна, създател на Европейския съюз, направи от този въпрос въпрос, свързан със съдбата на медицинските сестри и палестински лекар в Либия, един национален, свързан със самата Франция въпрос. И ние смятаме, че медицинските сестри трябва да се чувстват по един или по друг начин французойки, както също и европейки.

Ще отиде ли, каква е последната информация, ще отиде ли в следващата седмица френският президент Никола Саркози в Либия?

Френският президент предвижда да посети Либия независимо от това дали медицинските сестри ще бъдат преди това вече освободени, или ще бъдат освободени след неговата визита, пардон, или по време на неговата, т.е. преди неговата визита или по време на неговата визита. Това пътуване е предвидено за следващата сряда, срядата, която идва, като с тази визита започва и обиколката на президента Саркози в Африка. Но още веднъж искам да подчертая, етапът Триполи е обусловен от желанието да бъдат освободени българските медицински сестри и съответно прехвърлени в собствената им страна.

Чакайте само да стане абсолютно ясно. Никола Саркози няма да отиде в Либия, ако в сряда най-късно заедно с него оттам не си тръгнат българските медицински сестри?

Точно така. Той няма да отиде в Либия, ако въпросът за прехвърлянето на медицинските, българските медицински сестри в България не е достатъчно изяснен, уточнен, прецизиран и т.н. Решението да отиде в Либия е взето на основата на гаранция, че медицинските сестри ще бъдат освободени.

Участва ли Либия в компенсирането на семействата на заразените деца? Откъде се взеха милионите в Бенгази? Франция давала ли е пари?

Франция не е давала пари. Тя взе своето участие в рамките на европейския бюджет. Да повторя, посредством европейския бюджет Франция разбира се, че участва със средства, предназначени за болницата в Бенгази, и на национално ниво Франция прие 150 либийски деца. Но средствата, които бяха предоставени на семействата, са либийски пари.

А одобрявате ли раздаването на пари на калпак, без да се отчитат реалните нужди от лечение? От тези ли по 1 милион долара на дете трябва да бъдат платени лекарствата и лечебните процедури за децата във Франция например?

Това е решение, взето от либийска страна, уточнявам, от фондацията "Кадафи". Не бих могъл да направя някакъв по-особен коментар.

Ще плащат ли семействата от тези пари, които получиха, за лечението конкретно във Франция?

Искам да се изясним. Нямам точна информация върху този въпрос, но пак ще повторя, в рамките на Европейския съюз това е една хуманитарна инициатива да подпомогнем болницата в Бенгази, от една страна. От друга страна, в рамките на борбата срещу СПИН, като конкретно визираме факта, като по този начин подпомогнем самата страна, а именно говорим за Либия.

Не, въпросът е дали тези либийски семейства ще си останат с 1 милион долара и отделно допълнително ще получат безплатното лечение?

Искам да ви обърна внимание, ако позволите, това не е темата, на която се спираме в този момент. Ние работим, на този етап приоритетът е да направим всичко възможно, така че българските сестри да се върнат в България. Ето върху това работи всеки ден, всеки момент президентът Саркози. Естествено да отбележим, разбира се, в това число и президента Първанов. Приоритетът е медицинските сестри да се върнат в България. Съдбата на децата, какво биха направили семействата на тези деца с парите, които са им били предоставени, трябва да кажа, че това до известна степен не ни засяга. До известна степен това не ни засяга, не може да кажем какво биха направили.

Какво ще отговорите на коментара в "Таймс" от вчера, запушва ли си Европа носа пред вонята на кървавите пари и болницата в Бенгази?

Нямам, не познавам този коментар в "Таймс". Има два момента, които трябва да разграничим. Първият, това е, че медицинските сестри са невинни, и не на последно място, но втората част е част от този диптих това са децата, които са заразени и които ние трябва да подпомогнем. Но искам да подчертая, ако позволите, двете теми са различни.

Възможно ли е Франция, френският президент да помилва... Сануси, който е осъден за атентата от септември 1989 над Нигер, при който загинаха 170 души, включително 54 французи? Поставен ли е този въпрос пред Франция от Либия?

Случаят с този атентат беше, разбира се, вкаран в съдебната зала. Авторите, извършителите са в затвора. Либийците са платили компенсациите и няма основание да се върнем или да се връщаме на този момент, на този проблем, на тази тема.

Някои познавачи на Либия казват, че след парите сега на дневен ред е въпросът за размяна на затворници и Меграхи, атентаторът на Локърби, е един от тези затворници.

Този проблем не засяга Франция по простата причина, че лицето, за което говорите, не е затворник във Франция, а във Великобритания. Така че този въпрос...

Кажете, Ваше превъзходителство, какъв е интересът на Либия в момента във Франция или от Франция, за да бъдете така категоричен, когато казвате - нашият президент ще отиде, за да се върне с българските медицински сестри? С какво Франция държи Либия?

Искам да кажа, че той отива в Либия, при положение, че има всички положителни предпоставки за освобождаването на медицинските сестри от либийска страна и завръщането им съответно в България. Но не казвам, че той, отивайки, непременно ще върне медицинските сестри в България. Интересът на либийците във Франция е да нормализират отношенията с Франция и респективно ЕС, да намерят нормални взаимоотношения и по този начин да могат да се присъединят към средиземноморската общност. И либийците много добре разбират какво, а именно, че нормализацията преминава през тази твърде трагична, болезнена, дълбоко болезнена история с българските медицински сестри. Това е условието, без което не може.

Трябва ли да се страхуват европейците - българи, французи, че след този случай е напълно възможно някой диктатор по света да пленява невинни хора, да ги обвинява несправедливо, било като отговор на справедливи присъди срещу подкрепяни от него терористи, било просто за пари?

Не, не смятам така. В настоящия случай има една специфична особеност, една специфичност. Либия има едно поведение, и то не е от вчера, а от години. И в този случай според мен има една доста специфична, особена страна. Не смятам, че би могла да се възпроизведе където и да било по света.

Накрая, какво ще направи Франция, ако в сряда няма яснота за връщането на българките? Какъв е следващият ход?

Франция ще продължи да поддържа политическия, дипломатическия натиск. Този понеделник има среща в Брюксел, има среща на външните министри и 27-те външни министри ще обсъдят, ще разгледат подробно в детайли положението, като разбира се, ще изслушат най-внимателно особено това, което ще каже министър Калфин. И въпросите, по които ще бъде дебатирано, ще се състоят в следното: по какъв начин да продължи този натиск върху Либия, по какъв начин да бъдат продължени мерките за натиск, оказване на натиск върху Либия за решаването на този въпрос.

Добре,благодаря ви, Ваше превъзходителство. Можете да бъдете сигурен, че с това, което правите, Франция това, което прави за България, давате добър пример как се защитават правата на човека, които точно Франция е формулирала преди повече от 2 века по време на Великата френска революция. И много българи със сигурност са ви благодарни за това.

Благодаря много. Тази драма предвид на факта, че Франция винаги е била твърде свързана с правата на човека, трябва да кажа, че тази драма дълбоко развълнува Франция и че Франция, пак повтори Негово превъзходителство посланикът на Франция, пак повтори - Франция е изключително, т.е. изключително държи за спазване, защита на правата на човека.