ДПС даде седмица на Корман Исмаилов да реши дали остава в партията
ДПС даде седмица на Корман Исмаилов да реши дали остава в партията / БГНЕС, архив
Корман Исмаилов за критиките си към ДПС
40522
Корман Исмаилов за критиките си към ДПС
  • Корман Исмаилов за критиките си към ДПС

Само три месеца след като една от най-знаковите фигури в ДПС - Касим Дал, напусна движението и остро разкритикува лидера на партията Ахмед Доган, втори депутат е на път да направи същото. Бившият председател на младежкото ДПС, а сега депутат, Корман Исмаилов също заяви, че партията трябва да реформира дори с цената на смяна на нейния председател. Заради тази позиция ръководството на движението му даде седмица „да намери себе си" и да преосмисли позицията си. Въпреки това Исмаилов е категоричен, че когато срокът изтече, отново ще защити тезата си и ще настоява за промяна. Ако на критиките му не бъде обърнато внимание, той сам ще напусне парламентарната група на ДПС.

Ето какво още каза Корман Исмаилов пред Дарик:

На среща преди два дни в Търговище с Касим Дал и негови привърженици изказахте сходна с неговата теза, че ДПС има нужда от промяна. Днес ръководството ви даде една седмица да решите дали оставате в партията, или отивате при Дал. Какво смятате да направите и защо се стигна до тук?

За мен никога не е било въпрос да участвам в алтернативна формация, още повече формация, която разцепва Движението за права и свободи. Аз чувам, че в залите, в които той прави срещите си, има доста такива гласове. За мен е важно дебатите да се случват вътре в партията и да се търсят конструктивни решения, да се върви напред.

Смятате ли, че ДПС наистина има нужда от промяна?

Да, ДПС има нужда от промяна, от модернизация, от демократизация, от по-активно включване на по-ниските нива в процеса на формиране на политиките и на вземане на решения.

Това означава ли, че ДПС се е превърнало в лидерска партия?

ДПС определено е лидерска партия, както много други. Но има опасност да бъде авторитарна партия.

А реформирането на ДПС минава ли през смяна на лидера й Ахмед Доган?

Това на мен ми е трудно да го кажа. Това трябва да го каже организацията. Хората трябва да го кажат и това трябва да се случи в съответните форуми и национални конференции. Мисля, че няма проблем да бъде искана оставката на когото и да било, дори и той да се казва Ахмед Доган, но вече в конференцията делегатите, те трябва, с оглед на изложените аргументи, с демократично гласуване да изберат лидер.

След заседанието на ръководството днес от ДПС обясниха, че лидерът на партията Ахмед Доган е проявил великодушие и ви е дал тази седмица да размислите. Какво всъщност ви каза Доган?

Голяма част от колегите подходиха конструктивно във въпросите си и в отношенията си, дори в критиките си и нападките към мен. И в тази връзка разбирам, че им е трудно на колегите да ме изключат от раз. Господин Доган каза, че му е много тежко, тъй като ме е приемал като свой син, а и от тази гледна точка, аз това и помолих - на следващия централен съвет да изложа своите тези и там да видят, ако те се приемат, ако те се подкрепят, да продължим напред с дебата по тях, ако не - да напусна парламентарната група. Но колегите прецениха, че трябва на парламентарна група това да се случи в по-кратък срок.

Останахте ли с впечатление Доган да е разочарован от критиките, отправени към партията и към него лично първо от Касим Дал, сега от вас?

Възможно е да има такова разочарование.

Какви са тезите, които смятате да представите следващата седмица пред колегите ви от ДПС?

Нека да изчакаме, тъй като много въпроси имаше към мен. Аз приемам някои от тезите, които г-н Дал изложи в своето писмо. Трябва да ги аргументирам и конструктивно да предложа как виждам варианти за тяхното решение, на тези проблеми.

Ако в понеделник колегите ви от ДПС не приемат вашето становище и по-скоро го разкритикуват, ще напуснете ли парламентарната група на ДПС?

Аз и днес го заявих, че съм готов да напусна парламентарната група на ДПС. Колегите поискаха да напусна и парламента като цяло. Казах, че напускането на парламента ще взема на по-късен етап решение. Това не ги удовлетвори.

След Касим Дал и вие. .. ще ви последват ли други лица от партията, които да напуснат или да критикуват партията?

Това ми е трудно да реша, тъй като не съм взимал решенията си под давление и консултация с никого. Всеки сам за себе си решава, като преценява ситуацията, както преценява и за самия себе си.

От ДПС казаха, че на срещата в Търговище със симпатизанти Касим Дал всъщност е свалил маските и е станало ясно, че Касим Дал готви свой политически проект. Вие чували ли сте за такъв проект, били ли сте канен и бихте ли се включили в един нов проект на Касим Дал?

Доколкото ми е известно, г-н Дал няма намерение да прави нов проект, но такива гласове в залата имаше доста радикални, които аз не одобрявам. Аз го заявих и днес, че не възнамерявам да участвам в никакви други проекти извън Движението за права и свободи.

Вие се срещате с не малко симпатизанти на ДПС, какви са впечатленията ви за настроенията сред тях? Те също ли подкрепят тезата, че е дошло време ДПС да се реформира?

Много наши симпатизанти имат критично отношение по много въпроси, в това число и защо председателят не присъства в парламента. Те са изненадани от комисионите, за които стана въпрос. Те питат защо не идва по регионите, защо не е в публичното медийно пространство. Това са неща, които аз съм ги представил като техен представител на централния съвет. Може би те да не се харесват, но ние сме изразители на гласа и на волята на нашите избиратели.

Г-н Исмаилов, разцепва ли се ДПС?

Не мисля, че се разцепва ДПС. Към момента няма алтернативна формация. Надявам се да не се разцепи.