Доц. Б. Китов: Забраната за пушене на обществени места трудно ще се спазва
Доц. Б. Китов: Забраната за пушене на обществени места трудно ще се спазва / снимка: БГНЕС

Здравното министерство отново е подготвило промени в Закона за здравето за налагане на пълна забрана за пушене на обществени места. Промените ще бъдат внесени до края на октомври в Министерския съвет, съобщи д-р Маша Гавраилова, началник на отдел "Опазване на общественото здраве" в Министерството на здравеопазването. Забраната да влезе в сила до 1 юни 2010 г., предвиждат поправките. Кое налага внасянето отново на подобно изменение в закона, ще бъде ли прието от кабинета, а после и от Народното събрание, на тези въпроси отговори дават д-р Маша Гавраилова и доц. Борислав Китов, който е председател на здравната комисия в парламента.

Няма нищо положително, което тютюневият дим да предизвиква. С тази разпоредба не целим драстично намаляване на хората, които пушат, т.е. спиране при повечето пушачи, а целим да защитим непушачите от тютюневия дим на обществени места, където те така или иначе влизат поради различни причини.

Защо записвате този срок – до 1 юни 2010 година?

Най-лесно е да го запишем от утре, въпросът е, че няма как да се случи. Необходимо е да има време, след като вече има политическото решение, има решение на Министерски съвет, има решение на парламента, фиксирана е датата. Датата сме я съобразили с това да има достатъчно време, за да говорим на хората за вредното влияние. Фирмите да се подготвят за това, че ще има такава забрана, заведенията да се подготвят за такава забрана, работодателите да се подготвят, да се вземат мерки. Хората ако може през този период, да спрат да пушат, особено тези, които се колебаят, да предложим асортимента на методите за отказване. Планираме да разкрием телефонна линия със съвети за отказване, също така и сайт със съвети за отказване от тютюнопушенето. Различни стимули от рода на конкурси, проекти, чрез които да стимулираме фирмите да спазват забраната за тютюнопушене на работното място.

Г-жо Гавраилова, каква е гаранцията, че тази пълна забрана ще се спазва, разписали сте санкции предполагам?

Санкциите не сме ги променили, те си остават същите, защото не са толкова ниски, съизмерими са с тези от ЕС. Трябва ни време да организираме контрола така, че наистина да се спазва, да гарантираме, че ще се спазва. Аз винаги съм била привърженик на това, че не можеш да сложиш контрольор до всеки един. Затова трябва заедно с медиите, работодателите, заедно със собствениците на заведения наистина да постигнем едно съгласие за спазване, защото иначе един ще дойде, друг ще го гони непрекъснато.

Според доц. Борислав Китов, председател на здравната комисия в парламента, забраната за пушене на обществени места трудно ще се спазва. Ето какво още каза доц. Китов за Дарик

В много от страните, които въведоха забраната, години наред имаше кампания, която малко или много преобърна съотношението между пушачи и непушачи в полза на непушачите и сега е много лесно да се въведе забраната. В България процентът 75%-80% към 20% в полза на пушачите и трудно ще може да действа тази забрана. Разбира се, има натиск от ЕС за подобно нещо и рано или късно България, пък и останалите европейски страни, които засега успяват да забавят процеса, ще бъдат принудени да го приемат.

Според вас реалистично ли е до 1 юни 2010 година това да стане факт?

По принцип не е невъзможно, след като аз, който бях един заклет пушач, вече два месеца не пуша, не защото ще има забрана, просто правя опит да се откажа от този вреден навик. Трябва да е ясно, че ще има тежки икономически последствия за една голяма част от развлекателния бизнес – става въпрос за ресторантьори и т.н., защото българинът, за хубаво или за лошо, още не е готов да приеме със съзнанието си, че това е един вреден навик и според мен няма да действа забраната, ако бъде приложена веднага.

Доколко, според вас, ще се спазва тази забрана?

Трябва да каже, че българите по принцип нарушават правила, които са доста по-лесни за спазване – например слагането на колан в автомобилите, и като имаме предвид, че съотношението е в полза на пушачите, трябва да ви кажа, че трудно ще се спазва тази забрана. Това е горе-долу като с акциза на ракията. Трябва да ви кажа, че българинът не е готов за такава мярка. Може би трябва да се търсят малко повече гратисни периоди. Няма да станем нито по-добри, нито по-лоши, ако удължим периода с малко повече и да се предвидят средства за една мощна кампания.