Димитър Стоянов: Хвърлените обвинения към Желева нямат място в ЕП
Димитър Стоянов: Хвърлените обвинения към Желева нямат място в ЕП / cнимка: Sofia Photo Agency
Димитър Стоянов: Хвърлените обвинения към Желева нямат място в ЕП
25051
Димитър Стоянов: Хвърлените обвинения към Желева нямат място в ЕП
  • Димитър Стоянов: Хвърлените обвинения към Желева нямат място в ЕП

Разговор с Димитър Стоянов, депутат на партия „Атака" в Европейския парламент, събеседник в „Денят" на Дарик. 

Вие лично как оценявате представянето на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева снощи?

Според мен трябва да се разграничат две позиции в това отношение. Първата е, разбира се, по отношение на конкретните въпроси, които бяха задавани относно ресора, каквато беше и целта на изслушването всъщност. Аз мисля, че в това отношение г-жа Желева се представи достатъчно добре, имайки предвид краткото време, за което трябваше да се подготви за своя ресор. Другите въпроси, които бяха повдигнати на изслушването, мисля, че в това отношение и при една такава агресивна обстановка беше също така достатъчно добро представянето й.

И все пак окончателната оценка на комисията на координаторите е, че българският кандидат е показал липса на яснота, както и неспособност да отговори подробно на въпросите, също, че изглеждал неподготвен. Вие смятате, че Румяна Желева е била достатъчно подготвена, така ли?

Значи, моята информация е, че координаторите не са стигнали до окончателно решение по въпроса и че е насрочена допълнителна среща между тях в понеделник в Страсбург. Така че не мисля, че това е окончателното решение на координаторите на комисията.

До нас достигат сигнали, че е тръгнало едно своеобразно партийно надцакване в рамките на европарламента главно между десните и левите "за" и "против" Румяна Желева. Дали сте обсъждали в рамките на групата на националистите дали българският външен министър ще бъде подкрепена за поста?   

Да, разбира се, аз съм провел такива разговори с всички колеги, не само в групата на независимите, всички, които се познаваме в Европейския парламент и връзките, които съм направил за последните четири години, и мисля, че много ясно съм обяснил позицията за това. Повечето от колегите, които са по-стари депутати, я познават г-жа Желева от предишния мандат, мисля, че са достатъчно добре убедени в нейните способности като европейски политик. А колкото до надцакването, това, което мога да кажа по този въпрос е, че например спрямо предишния български комисар - Меглена Кунева, ние винаги сме имали огромни резерви. Знаете, че нашето мнение е, че преговорите, които тя води за присъединяване на България към Европейския съюз, бяха водени по изключително некомпетентен начин, че тя нямаше компетенциите да заема този пост, но въпреки това ние не сме отправили ... никога не сме организирали подобна кампания спрямо нея, спрямо Кунева имам предвид, защото това е ... не така се работи за българските национални интереси в европейските институции, защото нищо не може да се постига освен някакво скандализиране на Европейския парламент, на европейските граждани, и това просто удря директно върху репутацията на България. Тоест всички обвинения, които бяха отправяни от депутатите от предишната управляваща коалиция, че ние петним образа на България, което беше в предишния парламент, сега показва, че те развиват много по-негативни кампании, които са ... не знам точно на какво се базират, които обаче не водят до вътрешнополитически някакви ...(не се разбира - бел.ред.) за тях, а само опетняване на имиджа на България.

В тази връзка според вас трябваше ли дебатът за кандидатурата на Желева да бъде проведен, преди тя да бъде представена и изслушана от Европейския парламент?

Не разбрах точно какво имате предвид.

За да се стигне примерно до някаква друга българска кандидатура, около която да има повече национален консенсус, да речем?

Не, не мисля, че беше необходимо нещо подобно, още повече че обвиненията, които бяха отправени, така или иначе бяха представени по един такъв начин, така че, общо взето, не стана ясно точно какво се твърди в тях. Аз лично не разбрах в какво точно е обвинена г-жа Желева.

Премиерът Бойко Борисов каза днес, че е имало и по-трагични случаи на изслушванията. Вие забелязахте ли някой по-трагичен от кандидатите за еврокомисари?

Аз не мога да се ангажирам с подобен коментар, тъй като съм присъствал на изслушвания, които са били само в моята комисия, в правната комисия, но не знам защо въобще трябва да се определя точно като трагично. Просто това, което се случи вчера в частта ... обвиненията, които бяха хвърлени, беше един фарс, който няма място в Европейския парламент, разигран по този начин, защото аз напълно споделям това, което г-н Барозу сподели в своето писмо преди изслушването, че обвиненията са тези, които трябва да бъдат доказвани, а не невинността. А в момента сме в ситуация, в която г-жа Желева трябва да се обяснява дали не е направила нещо нередно, при положение че няма никакви доказателства в момента, представени материални, които да говорят, че тя е направила нещо лошо, т.е. тя в момента е поставена в ситуация на виновна до доказване на противното, което мисля, че няма нищо общо с европейските ценности.

Да ви запозная с един случай на надцакване, за което вече стана дума. Днес от Европейската народна партия например казаха, че могат  да бламират словашкия кандидат, който е от социалистите, защото преди четири години бил казал следното: "словашките цигани са експлоататори на словашката социална система". Вие бихте ли гласували срещу словашкия кандидат заради тези думи?

Значи, искам само да уточня, че кандидат-комисарите се гласуват анблок в зала, т.е. аз не бих могъл да гласувам против състава на комисията, защото това би означавало да гласувам против и българския комисар включително, което аз нямам намерение да направя.

А конкретно отношението ви за този словашки кандидат на фона на тези думи, които е казал?

Значи, не мога така по едни думи, които...

Не сте запознат.

... не ми е ясно в какъв точно контекст са били казани и по какъв повод, да коментирам в момента.

Но ето ви и още един случай на. . .

... нито в каква функция е бил въпросният кандидат за комисар, когато ги е казал, и по какъв повод се отнасят точно конкретно, защото тези неща трябва да се изясняват много ясно и всяка държава в крайна сметка има право да води своята социална политика така, както намери за добре, и да не се позволяват спекулации със социалната политика и привилегироване на малцинствата, нещо, за което ние сме говорили много пъти в България.