Цветан Цветанов за борбата с организираната престъпност през годината
Цветан Цветанов за борбата с организираната престъпност през годината / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Интервю с Цветан Цветанов в "Годината" на Дарик
36326
Интервю с Цветан Цветанов в "Годината" на Дарик
  • Интервю с Цветан Цветанов в "Годината" на Дарик

Интервю с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в „Годината" по Дарик.

Политик на годината на 2009 година, номиниран от медиите за Политик на годината 2010, питаме 100 медии национални и регионални. Те номинират по петима, петимата са Кристалина Георгиева, Мирослав Найденов, Росен Плевнелиев, Симеон Дянков, Цветан Цветанов. След това се гласува в интернет и по телефон. Така всъщност не Дарик радио, а слушателите и читателите на www.dariknews.bg определят, точно 8735 души от тях 8499 по интернет. Впрочем там нашите IT-специалисти се опитаха да създадат максимални гаранции за това, че се гласува от уникални IT-адреси, 236 гласуват по телефон, по телефон печели от тези малко гласове Кристалина Георгиева. В интернет вие имате повече гласове, съвсем малка разлика с Кристалина Георгиева - 37,9% от гласовете са за Кристалина Георгиева, 39,8% от гласовете са за Цветан Цветанов, така Цветан Цветанов става за втори път Политик на годината в класацията на слушателите на Дарик радио и читателите на www.dariknews.bg. Здравейте, г-н Цветанов.

Здравейте.

Кои три неща, които свършихте през 2010 година, според вас ви правят Политик на годината?

Междинният и летният доклад на Европейската комисия, които бяха външната оценка за дейността на правоохранителната система, която беше много критикувана в по-минал период от време, след приемането на страната ни в Европейския съюз. Разбира се и законодателството, което беше реализирано свързано с Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, законодателните промени, които бяха направени в МВР и разбира се, основно водещо това са полицейските операции, които бяха проведени за противодействие и неутрализиране на организираните престъпни групи и престъпността като цяло.

Едно нещо, което не свършихте важно нещо?

Не съм подготвен за този въпрос.

Един политик, обаче трябва да може да види и слабостта си. Симеон Дянков каза две работи, където не е свършил.

Това което мога да кажа е, че има какво да се желае по-специално в битовата престъпност, конвенционалната, която е най-чувствителна за обществото и в населени места, където има сериозни последствия от икономическата криза, там действително се чувства един ръст точно на тази престъпност и се надявам, че ще успеем да предприемем необходимите мерки през 2011 година.

Тежкият въпрос към вас, който се задава по най-различни начини година е дали цената на вашия успех ще бъде свободата на българите. По-късно в предаването слушателите ни ще чуят председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. Него го записахме вчера, защото пътуваше и той казва, дойде пак време хората да казват „това не е за телефона", масово се подслушва. Главният прокурор казва, аз също смятам, че се подслушва безпричинно и масово и ще направя регистър всеки прокурор, който е поискал подслушване да се знае на кого, за какво, какъв е бил резултатът и имало ли е смисъл. Много ли се подслушва в България?

Аз смятам, че повече се спекулира в тази държава и за мен е важен какъв е процентът ВДС-тата, които влизат след това в съда като доказателства.

Какъв?

Ако говорим за минал период от време, процентът беше много малък и всъщност, действително процентът на използваните специални разузнавателни средства без, обаче да има някакъв ефектив, ефективност в това приложение беше около 10-12%. Днес говорим вече за около 34% ВДС-та, които се изготвят след прилагане на специални разузнавателни средства, което показва, че сме вдигнали чувствително ефективността и реално има резултат.

Председателят на парламентарната подкомисия за контрол на употребата на СРС Явор Нотев, той е от "Атака", който ви подкрепя, казва тази седмица, че подслушвате за катастрофи за бракониерство.

Всичко, което е свързано с използването на специални резузнавателни средства, има едни ограничителни законодателни норми, които не могат да бъдат преминати. За да използваш специално разузнавателно средство, трябва да има вероятност за повдигане на обвинение за престъпления, които извършва даденото лице, и то по Наказателния кодекс да бъдат за престъпления над 5 години. Така че в тази посока всичко, което е свързано с престъпления, които по Наказателния кодекс са над 5 години, естествено е, че е съвсем нормално да бъдат използвани специални разузнавателни средства. И специално за тези неща, които излязоха в публичното пространство, за 10-те процента, за 100-те милиона, които се дават за подслушване...

Те са 25, нали?

Значи, те са в пъти по-малко от тези 100 милиона, които бяха оповестени.

25 милиона са, нали?

И това, което мога да кажа, около, да приемем, но това, което мога да кажа, е, че всъщност няма абсолютно никакво увеличаване драстично на разходите, които се правят от страна на министерството или на данъкоплатеца при използването и експлоатирането на специалните разузнавателни средства. Има пълна гаранция за това да няма злоупотреба, защото, ако се върнем в предишното Народно събрание, там нямаше подкомисия и нямаше комисия, която да следи и да контролира използването на специални разузнавателни средства. Знаете, че в момента в 41-ото Народно събрание Политическа партия ГЕРБ направи всичко възможно този контрол да бъде осъществяван, и той да бъде на паритетен принцип, от всичките парламентарно представени политически формации.

Ще обявявате ли всички подслушани разговори, за които има интерес от медиите? Примерно какво си е говорил Мирослав Найденов по телефона, Ваньо Танов, какво са си говорили? Понеже избрахте да четете от парламентарната трибуна какво си говорят доктори, при положение, че се подслушват и министри например или шефове на агенции, защо да не прочетем и те какво си говорят?

Специално за конкретния случай, когато има използвани специални разузнавателни средства, специално за случая за Горна Оряховица, и когато виждаш как политици спекулират и манипулират обществото с всичко това, което се случва, и това, което се е случило в тази нощ, когато едно дете се ражда живо и което по прилаганите специални разузнавателни средства виждаш, че 24 часа по-късно те още говорят за това дете, че е живо и че мърда, и не знаят какво да направят, и са направили пропуски в самото начало...

И вие се ядосахте и ги прочетохте.

Не, просто, просто...

Но се пита вече какъв ще е принципът.

Не. Значи, тогава се взе решение в разговор, който проведохме с главния прокурор. Тази информация няма пречка да бъде декласифицирана, защото няма да повлияе на разследването, което правим, и в тази връзка беше декласифицирана тази информация и беше прочетена, за да бъде запознато обществото. Защото всичко, което прави правоохранителната система, ние винаги се водим от една ценност и от цели, които си поставяме - да бъдем в интерес на обществото и да защитаваме националните интереси на държавата.

Тогава защо да не бъде запознато обществото изобщо с всички подслушвания? Нали, да има такъв принцип. Какъв е проблемът? Защото възможно е и този случай в Горна Оряховица, впрочем вярно ли е, да не забравя да ви питам, понеже "Дарик нюз" пише снощи, че според добре запознати източници по случая резултатите от съдебно-медицинската експертиза са благоприятни за лекарите? Вие можете ли да кажете? Или не знаете за...

Още във... Не знам за резултатите от експертизата.

И какво ще стане, ако, ако...

Има, има...

...медиците, които проверяват случая, кажат, че това наистина е бил плод? И тогава излиза, че тези хора пък не са виновни и са им прочели...

Знаете ли, когато говорихме с главния прокурор, тогава точно обсъждахме варианта дали не трябва да бъде назначена подобна експертиза извън страната. Защото всичките данни, които имахме по това разследване, и разпитите, които бяха направени, и всичко, което дава възможността да проверим действително, че този плод е бил 6 месеца, това е и от ДНК-то, което беше взето - от бащата, от майката, от детето, и се вижда, че няма как да бъде 5 месеца, както беше изписано, защото има физическа невъзможност бащата да е направил забременяването на майката в периода, за който докторите говореха в началото.

Не, въпросът е какъв е принципът? Ще се четат ли всички тези СРС-та, или няма?

Не, разбира се. Не, разбира се.

И как ще се решава кое да се обявява, кое не?

В конкретния случай се взе това решение. За други случаи към настоящия момент не се е налагало, а и не виждаме смисъл да го правим. А и това би могло да създаде едни прецеденти, които няма да са много...

Смятате ли, че хората, които подслушват, имам предвид МВР, които подслушва и срещу които не излиза нищо, трябва да бъдат и уведомени за това, че са били подслушвани, трябва да, включително да могат да претендират за обезщетения, а ако случайно пък изтича такава информация по вестниците за личния им живот, защото даже в съдебната зала се пусна, и Лазар Груев разказа за това, да пуснеш пълен запис, в който вътре двама мъже си говорят за трета жена, и то не за престъпления, това вече е проблем за тази жена?

Вижте, ние трябва да се придържаме към нещо, което е изключително важно. Да гарантираме сигурността и да гарантираме за неща, които не трябва да бъдат позволявани да се случват в страната. А това е извършването на престъпления. В голямата си част всичко, което се събира като доказателства от прилагането на специални разузнавателни средства, да, действително някой път има и някакви други разговори, които обаче не са предмет на разследването и те никога не са акцент в доказателствата, които се излагат и които се прилагат.

Друг упрек към вас - за безсмислено насилие при арестите. Случаят с Горна Оряховица, през годината, ако се връщаме назад, случаят...

Добре, нека все пак да се върнем към Горна Оряховица. Кажете ми къде имаше насилие в Горна Оряховица? Имаше интерпретиране...

Да, имало ли е такова или не, питам?

Имаше интерпретиране от политици на база това, което са им казали дадени доктори, но всичко това, което беше направено като проверка, и всичко, което е под наблюдението на прокурора, подобни действия не е имало. Защо смятате, че не трябва да бъдат разпитани тези, които са били нощна смяна, и тези, които са участвали в израждането на това дете?

Не, трябва да бъдат. Ама били ли са събличани, претърсвани по този начин, това вярно ли е? Твърдите, че няма такова нещо.

Ама няма, няма това, както беше изписано. Това не съответства на...

В случая в Кърджали, вие при вашите... ние чакаме сега проверките, които ще излязат, от независими...

Значи, за Кърджали... Не, всички проверки, които ние сме приключили в инспектората на Министерство на вътрешните работи, след това сме ги изпращали и на прокуратурата, за да има и допълнителни...

И прокуратурата за Кърджали произнесе ли се?

Произнесе се. Няма данни за извършване на каквото и да било полицейско насилие.

Качулки нахлуват в дома на шефа на френска банка, на човека глас, при семейство пенсионери. Това са съобщенията пък от средата на годината, юни месец.

За човека глас... знаете, че там имаше действително грешка при влизането. Имаше пълно разбиране от него и аз смятам, че той дори се изказа много положително за действията на полицията и за това, че вече се връща доверието в обществото за правоохранителната система. Има, когато имаш много работа, има и грешки. Вие не правите ли грешки във вашата работа? Разбира се, те трябва да бъдат ограничени и да не бъдат допускани, но когато имаш изучаване на един адрес и когато се допусне такава грешка, но примерно, да речем, от хиляда операции имаш една грешка, която не е довела до нищо, което да е фатално, а просто си успял по някакъв начин да говориш с човека, да те разбере за това, което правиш, и дори да те подкрепя, аз смятам, че бяха повече говорителите на тези, които искат да насаждат подобно настроение в обществото. Но аз съм убеден, че в голямата си част обществото иска в България след 20 години преход да има промяна на статуквото, да има ефективна борба срещу организираната престъпност. И затова, когато ме попитахте какво ще кажа за дейността през 2010 г., аз ви казах, че мерилото за работата е докладът на Европейската комисия и докладите, които излизат от Държавния департамент, и оценката на обществото за дейността на Министерство на вътрешните работи. Разбира се, че политиците са тези, които искат по някакъв начин да говорят и по-различно от управляващите, и то това е нормално в една демократична държава.

Третата група критики като аргумент за ограничения пред свободата са за това, че вие осъждате хората от трибуни, по вестници, в интервюта, а не съдът. И имаше куп протести, декларации на съдии срещу вашите приказки, че са подложени на огромни изкушения, когато шумолят парите, нещата се променят в друга посока, казахте, помните ли спора си с Лазар Груев, казахте, че ще изпокапят зъби, понеже той беше казал, че стиска зъби, като ви слуша как говорите...

Да, да...

...вие казвате аз ако си отворя устата, ще изпокапят зъби на някои магистрати. Ами, хайде отворете си устата.

Добре. Аз пак ще дам примери, защото вие цитирате една част, която е най-негативната, в тези изказвания, но не продължихте с шумоленето на парите, където пък, след като задържахме съдията във Велико Търново, тогава Цони Цонев каза да, действително министър Цветанов може би е прав, а той е член на Висшия съдебен съвет, и той каза може би е прав, че шумоленето променя манталитета и начина на осъждане на даден съдия. Аз ще дам, понеже цитирате 2010 г., френският посланик Понсен. Знаете какви бяха присъдите на първа и на втора инстанция от българския съд за убийството на Борилски, което беше преди 10 години. След едно изказване на френския посланик Върховният касационен съд, не от вътрешната убеденост, а от това, че във Франция имаше възможност да започне паралелен процес за убийството на Борилски и да бъдат съдени тези двама убийци във Франция, тогава Върховният касационен съд върна делото на първа инстанция и...

Вие сега казахте нещо, което ще отвори страшен проблем.

Не, не.

Вие казахте Върховният касационен съд не от вътрешна убеденост, защото на вътрешна убеденост трябва да съди всеки съдия, а защото френският посланик казал нещо и във Франция нещо станало.

Не, защото приемат, че аргументите на френската страна са действително доста притеснителни за първата и втора инстанция за оправдаването, за оправдаването.

Тоест вие смятате, че българският Върховен съд гледа дело според това какво е казала френската страна.

Защото виждат какви са доказателствата и виждат какви са аргументите. Защото представяте ли си как щеше да изглежда страната ни, ако във Франция тези лица получеха по 18 или 19 години осъдителни присъди?

А тук ги пуснаха.

Тук ги пуснаха на първа и втора инстанция. Но след като го върнаха, първа и втора инстанция дадоха по 18 години осъдителна присъда на тези лица. Давам ви пример - Огнян Атанасов. Три европейски заповеди за човек, който в Гърция има 18-годишна присъда за наркотици, на четвъртата година той излиза от затвора, избягва, връща се в България. Идват три европейски заповеди от Гърция да им го предадем, нашият съд казва, че мотивите са неоснователни на гръцката страна, и в тази посока той си остава тук. Ние го задържаме със 70 килограма хероин, подготвени за Испания. В дома му намираме 100 сим карти, 50 мобилни телефона и в момента това лице е задържано, но ние сме харчили пари на българския данъкоплатец и не сме удовлетворили искането в мотивите на европейската заповед, която е на Гърция.

Томас Маркерт, председател на Венецианската комисия, казва, че вижда проблеми в детайлите за спецсъда и затова комисията не дава положително становище. Това го казва снощи пред "Дарик".

Това, което пък Анастасов ни пусна от Венецианската комисия, когато приключва заседанието, няма проблеми, няма пречки във връзка със...

Ще дадат положително становище.

Да, ще дадат и това е...

Понеже той снощи е дал интервю...

И това е нещо, което се наблюдава както от Европейската комисия, така и от американските ни партньори. Аз смятам, че ефективността в борбата срещу тежката организираната престъпност трябва да бъде и с един по-бърз съдебен процес, и да бъдат оптимизирани възможностите за по-бързото правораздаване. Искам да подчертая нещо, не знам какво е казал Лазар Груев, но аз искам да кажа, че ние разглеждаме - в изпълнителната власт, в правоохранителната система, като един истински партньор съдебната система, но в обективността и справедливостта, която трябва да има в отсъждането и тежестта на едно престъпление. Защото, не знам дали четохте едно интервю на един представител от застрахователния бизнес, който казва, че в момента, в който бяха прибрани автокрадците по операцията, която беше, и по "Наглите", и по "Октопода", всъщност ние тогава събрахме емблематичните фигури на автокрадците в София и в страната като цяло. И той казва, че имало е един-два месеца, където всъщност е нямало нито една открадната кола от тази компания, на която той е като представител. В момента, в който им се промени мярката и вече те са с парична гаранция три, четири, пет, шест хиляди лева, след 20-30 дни отново започва да генерира този вид престъпления и всъщност тези престъпници вече стават много по-подготвени, много по-знаещи от методите и стила на работа на правоохранителната система, но няма правораздаване, което да съответства на тежестта на извършеното...

Проблемът е друг, вие казвате - когато им се промени мярката, ама това е мярка за неотклонение, това не е присъда. В смисъл хората не трябва да лежат в затворите с мерки за неотклонение, това е крайна мярка.

Точно това казвам...

Трябва да се съберат доказателства и бързо да бъдат осъждани тези хора.

По-бърз съдебен процес. Ето, давам ви пример...

И по-добри доказателства, нали?

Разбира се, давам ви пример с това, което се случи с "Наглите" - отвличанията. На 17 декември миналата година беше направена реализацията.

Точно така, ей сега щях да ви питам, 25 души прибрахте...

Само преди две седмици се даде началото на този съдебен процес. И знаете ли какво се случи? Той беше отложен за 22 декември.

Декември, другата седмица.

И знаете ли защо? Поради неявяването на адвокатите. И знаете ли, когато съдията се обръща, и това беше поне публично оповестено от потърпевшите от тези отвличания, на хората, които са платили пари, за да бъдат освободени, хората, които са им рязали пръсти, уши, и съдията се обръща не към потърпевшите за удобната дата, когато да бъде възобновено и да стартира началото на съдебния процес, а се обръща към адвокатите на лицата, които всъщност са извършили тези престъпления. Ами, вие в момента ме питате за мярката, че тя е за неотклонение, но още няма присъда. Ами, аз мога да ви кажа, че откакто тези са в ареста, вече една година, имаме ли отвличания в България и да сме дискутирали във вашето студио за поредното отвличане, което става, което беше практика в страната през последните две години и половина? Имахме на всеки месец, месец и половина едно отвличане. И в момента, в който бъде освободена жертвата с платения откуп, веднага влизахме в новата спирала на поредното друго отвличане. Извинявайте, но нека все пак да бъдем хора, които искаме да променим държавата си. И ние трябва да го направим не с някакъв субективизъм, а трябва да има обективност в това, което се прави, и волята, която има българското правителство както за законодателните промени, така също и за ефективната борба срещу престъпността.

Акцията "Октопод" заедно с други полицейски акции замалко да стане събитие на годината. Алексей Петров, общо взето, даде през годината, през ноември, своето обяснение. Той казва - аферата "Октопод" беше завъртяна от Цветан Цветанов, за да се добере до документите, с които Петров разполагал за дадените от "Лев корпорация" пари. Това е неговото, така, най-общо обяснение.

Нали не смятате, че аз съм длъжен да отговарям на всеки, който в момента или са му повдигнати обвинения, има обвинителен акт, или предстои неговото повдигане на обвинителния акт. Аз не искам да отговарям на хора, които създадоха и са част от прехода, който за съжаление беше много дълъг за България, и той беше много угоден за подобни лица, които да пазят едно статукво, да участват в пазенето на това статукво, да генерират сериозен финансов ресурс и днес те да се извисяват като някакви демони, които да обясняват какво трябва да се случи. Обществото оценява какво е направено. Потърпевшите на изнудванията, на рекета, което ще бъде внесено като обвинителен акт, те са хората, които могат да преценят за всичко това, което е имало като влияние, и всичко това, което е направено.

Докъде стигна проверката на хипотезата, че Филчев, Никола Филчев е поръчал две убийства? Понеже вие отворихте тая тема тази година.

Да, защото имаше публични изказвания на близките на починалия прокурор Колев, на убития прокурор Колев. И естествено, че след като има съмнения в разследването, след като има съмнения в правораздаване...

Докъде стигна?

Работим.

Има ли, нямате още резултат. Т.е. не може да кажете е ли виновен, не е ли...

Ние просто проверяваме всичко, което се каза от близките на убития Колев, и на други убити, и в тая връзка искам само да продължим за поръчковите убийства, което беше един изключително голям проблем за страната. В момента ние говорим за разкриването на 5-6 поръчкови убийства, които са извършени от килърите. Имаме едно друго поръчково убийство, което вече е разкрито и има задържани лица. И в момента, понеже тече все още разследването в по-оперативния вариант, имаме процесуално-следствени действия, които трябва да бъдат извършени, и затова не го обявяваме публично. Но това е изключително важно, че ние започнахме да разкриваме групи, които извършват поръчкови убийства на територията на страната.

Приемате ли Шенген да е тестът за вашата работа, ако влезе България през март, да останете на поста си, ако не, да си тръгнете?

Критерият за Шенген е един процес, който е стартирал от 2007 година. И ако погледнем какви бяха критериите и изискванията за Шенген, и какво направиха всичките правителства през тези години, аз мога да кажа, че България е създала необходимата оптимизация на работа. При усвояването 100 процента на парите от Европейската комисия правителството осигури 56 милиона национално финансиране, за да изпълним техническите критерии за влизане в Шенген. Аз не мога да имам отношение към политическото решение, което ще се вземе за Шенген, но правим всичко възможно да не обвързваме приемането в Шенген с други политики. И техническата готовност на страната ни към март месец, датата, когато трябва да бъде взимано това решение, аз ви уверявам, че правителството прави всичко възможно това да бъде изпълнено. Така че България технически ще бъде готова към март месец и това е доказателство във всичките доклади, които бяха, по проверките, които бяха правени, на съответните проверки.

Тема тази година бяха и вашите имоти. Няма да отваряме отново голямата тема, вие много дълго обяснявахте и не дадохте отговор само на един въпрос. Кой ви плати хонорарите, докато участвахте в политиката? Ако направим една аналогия с Ахмед Доган, от това, че обществото знае кой ги е платил, може да си прави изводите дали е било редно една частна фирма в енергетиката да плаща на този, който носи мандата на правителството, което взима ключовите решения в тази област. Трябва да кажете. Трябва да се разберете даже с тези, дето не искате да кажете, защото те пък какво да не искат толкова да кажат. Става дума, между другото, за не толкова грандиозни суми, нали, вие нямате милиона на Доган. 40 хиляди лева от 2007 до 2009.

Общо 34 хиляди лева.

Да, 34 хиляди лева, и то казвате... малко объркани...

За 3 години.

... за какво сте ги дал, ама четох някъде, че сте обяснявал, че това е било включително за планиране как да си разположиш охранителна техника.

Значи това е обследване за видеонаблюдение на дадена сграда...

Защо първо казахте, че нещо сте консултирал за европейското право, или така ви интерпретираха.

Това е интерпретацията. Аз смятам, че в парламента и там, където е мястото един министър да даде отговор на всички тези поставени въпроси, аз съм го направил. В момента данъчните правят проверка, която, надявам се, че януари месец може би ще приключи, защото 3-месечен е срокът, в общи линии минимумът, който, за да може да бъдат оповестени резултати от всичко това,
което съм дал...

Ще кажете ли кои са тия фирми, които са ви дали 34 хиляди лева, за да няма никакви съмнения? Ще ги обявите ли?

Всичко ще бъде, всичко ще бъде обявено, след като приключи проверката. И смятам, че това ще бъде...

И имената на фирмите ще кажете.

Разбира се.

За да се види дали има някакви зависимости, или това наистина е нормален бизнес.

Вие смятате ли, че аз като министър на вътрешните работи ще съм влязъл в някаква зависимост и ще бъда толкова рязък, и толкова, така, мобилизиран и мотивиран, заедно с колегите, с които работим в Министерството на вътрешните работи, за да го правим това нещо. Нали разбирате, че аз можеше да си направя много по-прагматична политика, ако исках по някакъв начин да извлеча дивиденти от всичко това, което се прави. В момента, само да ви кажа, отвличанията, когато беше задържана групата, това можеше да ми бъде най-силната част от моя мандат като министър на вътрешните работи. Можеше да седна и да се договоря с всеки един от тези, които в момента ме критикуват най-много, защото това са нарушени интереси във връзка с доходи, които те са получавали като са генерирали всичко това нещо от престъпна дейност. Защото в момента тези, които са най-големите критици мои, са тези, които всъщност не искат да се променя статуквото. Но аз смятам, че обществото трябва да даде оценка, Европейската комисия трябва да даде оценка, Държавният департамент трябва да даде оценка, защото ние сме отворили възможността с евроатлантическите партньори да работим в реално време и те имат възможност да боравят с информацията, която е свързана с трансграничната организирана престъпност. И ако имаме някакви притеснения и нещо, което трябва да бъде скрито, ами ние нямаше да ги допуснем да работим заедно. Така че постоянният мониторинг, който се осъществява от евроатлантическите партньори, затова се дават и тези оценки към правоохранителната система...

Казахте нещо важно, ще кажете всичко до край през януари, като приключат данъчните, и ще стане ясно, включително кои са тези фирми, които толкова ви питах, добре.

Ако искате можем да дойдем в студиото...

Хайде, хайде януари се разбираме...

... и да направим, януари месец, да.

Искате ли да станете президент? Не ви питам дали ще ви номинират, какво ще стане, питам ви лично вие искате ли да станете президент на България.

Знаете ли, какво съм искал лично за мен, да имам това семейство, което имам днес, и да се радвам на моите прекрасни дъщери, които имам, и третата дъщеря, която предстои да бъде родена в началото на 2011 година. Всичко останало се е случвало от събития и обстоятелства, които никога не съм си чертал, че ще мога да взема подобни постове, които взимам и днес.

Не сте си чертал, че ще станете два пъти политик на годината.

Не съм, не съм. Но това, което мога да кажа е, че когато започнахме от 2001 година да работим с Борисов заедно, той беше главен секретар, аз бях негов помощник. Когато влезе той в кметството, аз станах заместник-кмет, тогава всъщност започнахме да мислим евентуално да правим политически проект, който смятам, че го реализирахме, и то го реализирахме не от това, че на нас ни се иска, а просто това беше завоювано доверие от обществото и обществената подкрепа беше тази, която даде възможността да се реализира този политически проект. И днес затова доверието към Борисов, доверието към ГЕРБ и доверието към политиците в ГЕРБ е такова, че днес трябва да...

Понеже Бойко Борисов чака, той е следващият гост, та в едно, в едно изречение - кое е най-важното за това десетилетие, първото десетилетие на 21-и век за България.

Страната тръгна към реални реформи, няма толкова популизъм в политиката, която се реализира от това правителство. И самият факт, че дори 20 години преход, при поредицата от правителства, които бяха, не разсекретиха дори и досиетата и не бяха дадени на съответните институции, където трябва да бъдат съхранявани, ние това го реализираме в мандата...

Е досиетата, ще махнете ли хората с досиета от МВР? Ще бъде ли пазена шенгенска Европа от Държавна сигурност на България?

Нека да направим съпоставка на това как са се развивали институциите. В момента всичките областни директори и директорите на по-средните нива в министерството, ние сме заложили на...

Вие имате и заместник-министър, който е бил щатен служител на Държавна сигурност.

Ние сме заложили, ние сме заложили на хора, които са се изграждали през последните 20 години...

...казва пък президентът за дипломатите, нали...

Какво е казал?

... че трябва да се оценява всеки, а не... Въпросът е принципът какъв трябва да бъде.

Значи, трябва да затворим политически и реално тази тема, така че всичко, което трябва да бъде направено...

Вие сте готов да се освободите от хора на ръководни длъжности, които са...

Абсолютно.

... били в Държавна сигурност.

Абсолютно.

Тоест това значи и зам.-министър ще смените, ако трябва.

Ако трябва.

Тоест трябва.

Трябва.

Трябва да го смените. Добре, желая ви да станете и трети път политик на годината и знаете ли кога трябва да стане това, според мен?

Кога?

Когато тези, за които събрахте доказателства и обвинявате сега, че са престъпници, бъдат осъдени и влязат с присъди в затвора, защото това ще покаже, че вие сте събрал добре доказателствата срещу тях.

Трябва да вярваме в съдебната система и се надявам, че тези, които ще гледат тези дела, ще имат обективен поглед върху доказателствата, които са събрани. А и самият факт, че след задържането на тези лица и престъпленията вече са намалели.

Цветан Цветанов, политик на годината с 39.8 процента гласове, срещу 37.9, малка разлика с Кристалина Георгиева. Събитие на годината, на второ място става МВР срещу октопода и другите полицейски акции, със съвсем малка разлика от събитието, което е на първо място. Цветан Цветанов, политик на 2010 година, според слушателите на "Дарик" радио и читателите на "Дарик" нюз.