Частните пенсионни компании преборили кризата
Частните пенсионни компании преборили кризата / netinfo
Частните пенсионни компании преборили кризата
36257
Частните пенсионни компании преборили кризата
  • Частните пенсионни компании преборили кризата

Пенсионните фондове преодоляха кризата и активите им надминаха 3,8 млрд. лева, заяви в интервю за Дарик председателят на асоциацията на дружествата за допълнително пенсионни осигуряване Никола Абаджиев. По думите му към Националния осигурителен институт ще бъдат прехвърлени около 106 млн. лева от професионалните пенсионни фондове. Абаджиев отказа да коментира дали е конституционни преминаването на тези партиди към сметките на държавното обществено осигуряване, но бе категоричен, че решението е компромисно на фона на „по-голямото зло”. Eто какво още каза Абаджиев:

Положителното за 2010 година е, че вече покрихме загубите и вече всички пенсионни фондове са в положителна доходност, така че 2010 година макар и трудна е добра за пенсионните фондове. Те се развиват постъпателно, радващо е, че се увеличават активите им, те минаха 3,8 млрд. лв. Увеличава се и броят на осигурените лица.

Един от основните проблеми беше свързан с преминаването на част от професионалните фондове към НОИ. Как се отрази казусът, дебатите около него и в крайна сметка решението? Спомняме си, че на борсата имаше сътресения, когато започна да се обсъжда.

Да, наистина това беше възлов момент в нашата работа през 2010 година, но бих казал, че той има и положителна, и отрицателна страна. Положителната е, че се заговори много за пенсионните фондове, макар че в този дебат и в тези изговориха се изговориха и доста неистини. Показа се едно незнание на голяма част от обществото, от различните нива на управление в държавата, които не са запознати с дейността, целите и задачите на капиталовите пенсионни фондове и техният принос за развитието на пенсионната система. Може да се отчете като постижение все пак, че първоначалните идеи за ликвидиране на част от капиталовата пенсионна система, а именно професионалните пенсионни фондове беше преодоляна и се мина към един частичен вариант за прехвърляне на средства за определена група от осигурените в професионалните пенсионни фондове, което няма да се отрази на дейността на професионалните пенсионни фондове значително. Те ще продължат да съществуват, което е най-положително.

Една от политическите сили заяви, че ще атакува решението за пенсионните фондове пред Конституционния съд. Каква ще бъде вашата позиция, ако се стигне дотам?

Това беше едно от нашите предложения на фона на по-голямото зло, да се направи един компромис. Още повече че в известна степен това е продължение на така наречения параграф четвърти, за удължаване срока на неговото действие, тъй като досега ние по силата на Кодекса за социално осигуряване при излизане в пенсия на даден човек, осигуряващ се в професионалните пенсионни фондове и получаващ правота на такава пенсия, той може да прецени да се осигурява в рамките на Националния осигурителен институт. Тогава ние прехвърляме конкретно тези средства на това лица в НОИ. В случая сега се прави една изпреварваща стъпка. Тези хора, които очакваме да се пенсионират в периода 2011-2014 година, и на практика тези средства ние прехвърляме предварително в НОИ. Нашите предварителни разчети, които трябваше да направим са за около 106 млн. лв. за около 47 000 индивидуални партиди. Що се отнася за конституционалността на едно такова решение, ние не трябва да бъдем съдник, има органи, които трябва да се произнесат по този въпрос.

Това решение какъв сигнал дава за инвеститорите?

Не много добър, защото в известен смисъл то разклаща доверието не само на осигурените лица, но и на инвеститорите в тази дейност, изобщо за инвеститорите в България, тъй като знаете, че всеки инвеститор предпочита сигурността.

Може ли част от чуждите инвеститори да изтеглят капитала си. Национализацията тегне като термин върху това решение.

Да, разбира се, но засега няма такава индикация от инвеститорите в България. Те наблюдават, те анализират всичко, което се случва в България, съответно и получават информация. Ето, когато беше мисията на МВФ, те влязоха в няколко пенсионни фондове, разгледаха тяхната работа и тяхната оценка беше положителна. И в този смисъл продължава положителното отношение на чуждите инвеститори към дейността на пенсионните фондове.

Увеличава ли се интересът към допълнителното доброволно пенсионно осигуряване?

Не бих казал, че се увеличава. Той в известна степен е постоянен интересът. В момента имаме 600 000 души, осигурени в доброволните пенсионни фондове. На фона на тези 600 000 души имаме около 3 млн. Осигурени в универсалните пенсионни фондове. И виждате каква е отворена ножицата между доброволното пенсионно осигуряване и универсалното пенсионни фондове. Затова казваме, че там се съдържа огромен потенциал. Но той зависи от няколко неща. Разбира се, на първо място повишаване на доходите на хората, за да имат възможност и работодателите в това число, да могат да отделят средства за своето доброволно пенсионно осигуряване. От друга страна, трябва да се създават подходящи финансови и икономически стимули. Ние предлагаме и Консултативният съвет по пенсионната реформа също го предложи, да се повишат данъчните облекчения за хората, които внасят лични средства в доброволните пенсионни фондове. И тази норма, която сега съществува от 10 процента, да бъде увеличена поне на 15 процента. Освен това заедно с новостта, която предполагаме, че през следващата година можем да осъществим - въвеждането на така наречените мултифондове в доброволното пенсионно осигуряване, то в съчетание с тази стъпка да се реализира една национална програма за повишаване на осигурителната и финансова култура.

Една от тенденциите, които очакват икономистите, е хората да продължат да обедняват заради запазването на равнището на безработицата и да посегнат към спестяванията си. Част от тези спестявания са именно в доброволното осигуряване. Смятате ли, че може да се посегне към тях?

Законът, оценявайки, че това все пак са лични средства, подвежда някой път хората към неправилни решения, временни и те изтеглят тези бели пари за черни дни и посягат на тях дори за някои твърде простички неща, примерно детето има бал или трябва да се купи някакво имущество или човекът временно е останал без работа и това наистина е една стъпка, която се прави. Ние имахме макар и не много хора, в пика на финансовата и икономическа криза, когато имахме по-ниска доходност, посегнаха на тази средства просто от емоции и от известен страх. И те допуснаха грешка, защото реализираха и реални загуби, за разлика от други, които проявиха търпение и тази стойност на техните дялове в пенсионните фондове се възстанови и те нищо не загубиха.  В този смисъл такава опасност има, тя съществува.

Не е препоръка за инвестиционно решение!