Бившият директор на Фонда за лечение на деца е категоричен: Няма деца, оставени без лечение
Бившият директор на Фонда за лечение на деца е категоричен: Няма деца, оставени без лечение / снимка: БГНЕС
Д-р Николай Добрев
23739
Д-р Николай Добрев
Бившият директор на Фонда за лечение на деца е категоричен: Няма деца, оставени без лечение
  • Д-р Николай Добрев
  • Бившият директор на Фонда за лечение на деца е категоричен: Няма деца, оставени без лечение

Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина д-р Николай Добрев днес подаде оставка. "Това е мое лично решение, не ми е оказван натиск. Тази медийна кампания, която се води срещу Фонда... При условие, че няма нито едно законово нарушение, което беше казано изрично, спазени са всички нормативни актове", обясни Добрев.

Ето какво още каза той днес, час след като подаде оставката си:

Защо си подадохте оставката след като казахте, че нямате такова намерение. Да не би премиерът да ви повлия?

Не, не е оказан върху мен никакъв натиск да си подам оставката. Смятам, че тази медийна кампания, която се води  срещу Фонда, при положение, че няма нито едно законово нарушение, което беше казано изрично, че са спазени всички нормативни актове.

Как медийна кампания след като в медиите тръгна след официален доклад от Сметната палата.

Сметната палата изрично каза, че няма нито едно законово нарушение и че има проблеми в нормативната база.

Каза, че има неусвоени пари, което е довело до починали деца и деца, които вече са навършили пълнолетие.

Това вече не е вярно. Починали деца заради забавяне на документи в Център „Фонд на лечение на деца" няма.

От къде идва тази атака?

Тя не е точно срещу мен, тя е срещу Фонда, изрично срещу Фонда. Може би има интерес друг човек да оглави Фонда.

Виждате ли вие конкретни грешки в решенията, които сте взимали за всяко едно дете.

Искам да стане пределно ясно - директорът на Фонда не взима нито едно решение за заминаването на дадено дете в чужбина. Това го взима Обществения съвет. Директорът изпълнява решенията на Обществения съвет. (...) Общественият съвет винаги е взимал оптималните решения за всяко едно дете и максимално бързо, когато са били налице условията, предвидени в нормативните актове. (...) Няма нито едно дете, което е имало показания за лечение в чужбина, да е оставено без лечение в посочените болници от специалистите в Комисията за лечение в чужбина. Няма такова дете. Всички деца, които са имали реална необходимост, преценена от експертите, специалистите на Комисията за лечение в чужбина, да бъдат изпратени за лечение в чужбина, са изпратени...

Какво е попречило четири години Фонда за лечение на деца в чужбина да върши работата си по-бързо и адекватно? Кой е отговорен за децата, които не са успели да дочакат лечение заради чисто административни и бюрократични проблеми? В денят на Дарик отговор на тези въпроси потърси Лили Ангелова в разговор с проф. Иван Черноземски, председател на обществения съвет към Фонда.

Във Фонда е имало много пари, всички разбрахме това, същевременно болни деца са чакали с месеци решение да заминат да се лекуват в чужбина. Защо се е случвало това?

Не мога да кажа дали е имало такива деца, защото при нас идват случаите на заболели деца вече проверени от специалистите, за които има предложение от комисията за лечение в чужбина, от експертите, които те са консултирали. Посочени са и здравните заведения, към които да бъдат насочени тези деца. Всяко едно предложение, което ни е давано, ние сме го разглеждали. Няма месец, в който Фонда да не се е събирал поне веднъж, когато е имало случаи и два пъти, три пъти. А какво е било извън това, ние не сме следили, защото нямаме тези правомощия. Това е един обществен съвет, който трябва съгласно онова, което е записано като нормативно документи, да разглежда постъпилите молби. И вече разгледани и одобрени от Комисията за лечение на деца в чужбина и нейните експерти. 

Това е важно да се каже, че Обществения съвет, на който вие сте председател, е последната инстанция, през която е трябвало да мине решението за едно дете. Къде обаче според вас са се бавели най-много тези решения - в комисията към здравното министерство...

Аз не мога да кажа неща, които нито съм имал право, нито съм проучвал този въпрос много лесно може да се изясни, защото има документация, която се води. При нас вече идва онова, което е минало през етапите до този момент.

Д-р Добрев не веднъж каза, че в много от случаите е било трудно да се намери болница в чужбина, където да се лекува съответното дете. Толкова ли е трудно да се намери в коя болница има съответната апаратура и специалисти, след като има толкова много международни медицински организации, в които се съхранява подобна информация?

Това не е нито толкова трудно, нито е лишено от възможността наистина да има... Аз също съм се учудвал, че в някои известни болници в чужбина при запитване и предложение, дълго време не е имало отговор. Също съм се учудвал. Но откровено казано колегите в обществения съвет се мъчехме нещо друго да стане - здравеопазването в България да лекува болните деца, да ги лекува и да направим така, както предлагахме няколко пъти на различни правителства и министри да се направи така, че да се създадат за тези дори редки заболявания, за които пращаме в чужбина, но тези центрове да бъдат така оборудвани, че да можем да каним специалисти от чужбина, както го правят в София за кардиологично болни. И това струва от 10 до 20 пъти по-евтино като сума, а не може да се изчисли това, което струва, защото тези специалисти установяват връзки с нас, те идват след това и отново...

Това наистина е добро - и за медицината е добро, и за пациентите е добро, но когато едно дете чака и е болно в този момент, нали разбирате, че родителите не искат отговор „трябват да се намерят пари, да се закупи апаратура". За перспектива това със сигурност е най-добрия вариант - ние да имаме апаратурата и да лекуваме тук пациентите си. Но след като една болница не върне в рамките на една седмица отговор дали може да поеме това дете, не би ли трябвало веднага да се обърне към друга болница.

Така би трябвало, разбира се. И с доктор Добрев сме говорили, че го прави това нещо.  Той се обажда, ако тук не отговорят, другаде за... Гледахме, че те водят телефонни разговори, изпращаха съобщения. Това е задължение на администрацията и тя го е правела.

Очевидно обаче е факт, че има семейства, които са чакали по 500 дни решението, което е много. За тези 500 дни, които са чакали, като лекар как ще кажете - дали не е имало риск да се влоши заболяването на детето.

500 дни е много, ако има такива случаи. В това, което ни е предлагано, такива случаи няма Тези, които са така бавени, вероятно не е намерено въобще и с какво да се лекуват. Но това не трябва да се случва. ... Аз съм правил предложение и преди нещата да се опростят максимално ние с д-р Добрев ходихме и при зам.-министри, предлагахме да дойдат, ръководство на министерство, да имаме среща, да говорим. Защото това е един от най-важните въпроси за здравеопазването у нас - болните деца, особено тези, които имат по-особени заболявания, по-трудно се лекуват. Откровено казано недостатъчно е реагирало и ръководството на министерството и онези, към които сме се обръщали.

Целите разговори слушайте в прикачените звукови файлове