Соня, Цвети и Боряна
Соня, Цвети и Боряна / Благой Момчилов
Казват, че има едно комфортно място за моментите, в които не знаеш какво решение да вземеш - сивото кътче, наречено "тишина". Или с други думи - когато не знаеш какво да правиш, по-добре недей да правиш нищо.

Това със сигурност не важи за тези три дами - Соня Атанасова, Боряна Костуркова и Цветелина Момчилова. Три смели чаровници, които доказват, че когато човек напусне зоната си на комфорта, вместо удобната рутина, открива приключение и съвсем нов тип удовлетвореност.

Соня, Боряна и Цвети са съученички с различни характери и натюрел. Взимат важното решение да променят ежедневието си, за да се отдадат на ново занимание - да създадат интернет платформата "Без драма" - място, където всеки би намерил нещо свежо за себе си.

"Животът ми преди „Без драма" беше като че ли по-сив. Децата, работата, вкъщи и на другия ден отново, чакайки уикенда, отпуската, Коледа. Сега някак си е по цветно. Докато пием кафе сутрин, обсъждаме графика на постове, статуси, снимки идеи. От първоначалните се раждат още - всъщност е яко да правиш това, което обичаш. Без драма, без стрес", споделя Цвети.

"Не знам дали да делим живота на преди и след „Без драма“. Всички сме в драмата. И трите се возим на скоростното влакче на градски жени всеки ден, балансираме върху тънък лед, влизаме от роля в роля – на делова жена, майка, любовница... А понякога просто ти се иска да си налееш чаша вино, или две, да въздъхнеш тежко и да забравиш за всичко, поне за пет минути", допълва Соня.

А идеята за "Без драма" се ражда спонтанно - като за място, където трите да споделят страстта си към писането и нещата, които ги вълнуват.

"Бих казала, че все още сме в началото и набираме скорост, но отзивите са положителни, което ни мотивира да продължим, а и най-важното, доставя ни удоволствие. Освен “Без драма”, ни предстоят доста интересни проекти, събития и обучения. Имаме много идеи, включително сега искаме да развием един литературен клуб. Само времето понякога не ни достига. Неслучайно казват, че жените сме от Венера, там денонощието трае 8 месеца – само така времето би ни стигало за всичко", казва Боряна.

Защо обаче "Без драма"? "Защото животът и без това е твърде сложен, за да живеем с драма. Един ироничен или забавен поглед и усмивка винаги помагат да се „преживее“ днешния ден", посочва Соня.

"Представяхме си да е обратното на сеирджийските, жълти сайтове с бомбастични заглавия. Да съдържа нещата, които наистина вълнуват хората, това което търсят в интернет, поднесено по лек, приятен и ненатрапчив начин", е отговорът на Боряна на същия въпрос.

"Няма по точно име за блога, а и за философията ни за живота. Опитвам се да живея без драма и уча и децата си да живеят така – винаги има изход от всяка ситуация. Както се казва, „единственото невъзможно нещо е да си обуеш гащите през главата“, казва Цвети.

Соня, Цвети и Боряна
Благой Момчилов

Безспорно едно от предизвикателствата пред трите е да вземат решението да излязат от рамката, да поемат по собствен път и да създадат нещо ново. "Най-трудно е да преодолееш страха от провала и да се откажеш от сигурното. Живот от 9 до 5, със сигурна заплата, с ясен и подреден график е нещо, за което повечето хора мечтаят. За други, обаче, това е като камък на шията, обречен си да потъваш всеки ден по малко в блатото на еднообразието, на златната среда. Аз все още не съм направила последната крачка, обстоятелствата са такива в момента, но се опитвам да ги променя, това ми е основната цел и съм сигурна, че ще я постигна", е мнението на Соня.

"Трябва да узрее подходящият момент. Трябва и да носиш донякъде авантюристична природа, и да вярваш в себе си, а също и да мечтаеш да го направиш", допълва Боряна.

"Единственият начин да създадеш нещо голямо е да излезеш от зоната си за комфорт. Със сигурност моето време в корпоративния живот свърши. Решението не беше лесно, но не беше и някаква драма. Предизвикателствата? Та те са ежедневни и са навсякъде! Но това е супер, защото те водят до напредък и те карат да се развиваш и да ставаш все по-добър", казва Цвети, която е изключително благодарна за подкрепата на семейството си по новия си път.

Иначе самият сайт разглежда най-различни и цветни теми - семейство, деца, кариера, бизнес, култура – същият гювеч, какъвто е животът.

"Малко сме като Марк Твен – когато искаме да прочетем нещо хубаво и си го написваме", шеговито вмъква Боряна, но посочва, че българският интернет не е особено богат откъм съдържание - има доста теми, по които има оскъдна информация, по други има твърде много копирано съдържание със съмнително качество. За своите статии трите дами разчитат както на личен опит и впечатления, така и на добри практики от специалисти - всичко зависи от конкретната тема.

Питам ги какво мисля за клишето, че когато в служебен план се съберат само жени, несъмнено следват неприятности. "Многоуважаваните от мен японци са стигнали до извода, че повече от седем жени под един покрив води неизбежно след себе си до проблеми. Докато сме три мисля, че всичко е под контрол. В допълнение ние сме развили виртуалния модел на работа и се справяме отлично. Виждаме се по-рядко и то предимно на маса с различни на цвят коктейли, което допълнително допринася за доброто, работно настроение! Шегувам се… Всъщност се разбираме доста добре", отговаря Боряна.

"Клишето е адски вярно! Но ние, обаче, сме израснали заедно. Познаваме се от много дълго време. Това ни помага със сигурност", допълва Цвети.

А в какви ситуации най-често си казват "Без драма"?

"Всеки ден. Понякога е нужно да си го повториш няколко пъти дори. Важно е човек да не приема нещата твърде сериозно и лично. Разбира се, това е трудно, но човек трябва да го възпита в себе си, за негово добро е, и за доброто на децата ни, на съпрузите ни, на колегите, с които работим...", посочва Соня.

"Най-лесно, разбира се, човек може да каже - “Без драма”, когато драмата не е негова. Виж, когато драмата е лична е въпрос на години тренинг, приятелски разговори на 4 или 6 очи, спа процедури, медитация с и без алкохол, килограми шоколад, романтични комедии и други техники, чрез които да достигнеш това ниво да си казваш сам – Стига, драма – спокойно, стегни се, вземи решение, действай и не се лигави излишно. Освен това, ние жените сме драматични същества по принцип и при нас всичко е преекспонирано. Дори ако видим просто чифт обувки няма да кажем просто – “Хубави обувки”, а ще кажем - “Аууууу, какви хубави обувки,..бих убила за тях!” Аз лично работя доста върху себе си последните години и се опитвам да бъда в повечето време нормална и недраматична и често си казвам – Без драма, вземи се стегни!", казва Боряна.

"Всекидневно, по няколко пъти", е отговорът на Цвети.

Без драма
netinfo