За първи път кандидатите за председател на ЕК ще влязат в пряк дебат
За първи път кандидатите за председател на ЕК ще влязат в пряк дебат / снимка: БГНЕС, архив

За първи път кандидатите за председател на Европейската комисия ще влязат в пряк дебат. Това съобщи в „Седмицата” на Дарик ръководителят на представителството на Европейския парламент у нас Теодор Стойчев.

Дебатът ще бъде на 15 май и вероятно ще бъде предаван по телевизията. В него ще участват шестима кандидати.

„Ще има дебат между кандидатите за председател на следващата Европейска комисия, които са издигнати от страна на общоевропейските политически партии. Засега кандидатите са шестима. Дебатът ще бъде телевизионен, надявам се ще се излъчва и в България. Все още се уточняват последните подробности около него. Дебатът ще бъде предаван и на сайта ни, така че хората могат да го гледат. Това е една голяма новост, тъй като до момента такъв дебат, от типа на президентските дебати в Щатите, не е съществувал в Европейския съюз, тъй като нямаше и такива кандидати за председател на Комисията. Това е голямото нововъведение за тези избори, че хората ще определят не само коя партия да има надмощие и коя да бъде водеща сила в Европейския парламент, но и на базата на резултатите ще бъде определен и кандидатът за председател на Комисията”, подчерта Стойчев.

Първите официални резултати от евроизборите може да имаме след 23.00 ч. на 25 май. Въпреки че в някои от държавите вотът ще се проведе в друг ден, практиката досега е показала, че няма изтичане на данни как са гласували гражданите й преди да има обобщени резултати за всички страни членки.

България ще има 17 евродепутати в следващия парламент.

Цялото интервю с Теодор Стойчев чуйте на Radio.DarikNews.bg