Преднината на ГЕРБ пред БСП изглежда смазваща на тези избори, смята политолог
Преднината на ГЕРБ пред БСП изглежда смазваща на тези избори, смята политолог / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Няколко агенции, гравитиращи около правителството, участваха в медийна манипулация. Това заяви в ефирът на Дарик политологът Димитър Аврамов.

"Ако влезете в интернет и видите последните социологически изследвания, ще видите изравняване между ГЕРБ и БСП. Ние бяхме свидетели на корупционна практика. За първи път си позволявам да кажа такова нещо и имаше корупционни практики при големи български социологически агенции", заяви той.

Продуктът, който се поднесе, е изключително глупавата стратегия на БСП, която разчиташе на купуване на социолози и на заблуждаване на общественото мнение, допълни Аврамов.

"Разчиташе на фактическа вътрешна битка в рамките на социалистическата общност, която раздели БСП. Беше поставен от Левицата абсолютно неадекватен противник и неадекватна политическа цел, а именно - да се справим с Георги Първанов. А Георги Първанов така и така нямаше потенциал, заедно с АБВ, да премине бариерата, в резултат на което БСП се прицели в грешен противник след мащабно глупава изборна кампания се провали, в резултат на което отстъпи вота на друга нова лява по генезис и политически обещания политическа формация - България без цензура", коментира той.

На този фон ГЕРБ се държеше дистанцирано от кампанията, гледаха да не участват, сигурно са си работили по места и си изкараха нормалния резултат, който има тази партия и днес преднината на ГЕРБ пред БСП изглежда смазваща в тези избори, допълни политологът.

Според него най-заинтересовани да има предсрочни избори ще са именно ГЕРБ, които имат пълното право да искат да влязат във властта като първа политическа сила. Би трябвало към предсрочни избори да се стреми и партията на Николай Бареков, смята Аврамов. В същото време БСП и ДПС сигурно ще имат по-висок резултат сумарно отколкото ГЕРБ и ако искат да засилят партньорството си, могат да останат на власт, а "Атака" с оглед сегашните резултати също няма да иска предсрочни избори, коментира политологът.

Добрият резултат на Реформаторския блок според Аврамов се дължи на мобилизирането на техните избиратели, които са се отвратили от ситуацията в страната. В същото време идейната и идеологическата неспособност на други партии да възпроизведат актуален дневен ред е довело до отлив на техни гласоподаватели, каза политологът като визира "Атака".

По повод резултата на "България без цензура" Аврамов коментира, че след мащабна и високоплатена кампания е важно резултатът на една партия да не остане само еднократен политически фойерверк.

Ниската избирателна активност Аврамов отдаде на отчуждението и апатията на хората.

Чуйте цялото интервю с Димитър Аврамов на Radio.DarikNews.bg