Опашки от коли вече се вият пред сервизите за автомобили, с падането на температурите всеки бърза да подготви колата си.

Повече от шофьорите знаят, но въпреки това ние отново ще припомним, че за тази цел освен, че е необходимо да си сменим гумите, ако те са с грайфер под 4 мм, то трябва да помислим и за още няколко важни неща: 
 
  • Акумулатор

Акумулаторът е особено чувствителен при ниските зимни температури. Добре е да проверите състоянието му преди началото на зимата и при необходимост да го заредите или да го смените с нов.​​​​
 
  • Масло и филтри

Ниските температури сгъстяват маслото и водят до по-трудното и непълноценно мазане при стартиране, и при студен двигател. Ако е наближил момента за смяна на маслото на автомобила, направете го преди студовете.

iStock

  • Чистачки и течност за чистачки

Ако чистачките ви „мажат“ сега, ще мажат още повече през зимата, когато няма да се борят само с вода, но също с кал и луга. Комплект пера не е скъп, а добрата видимост е важна. 

iStock

  • Антифриз

Трябва да проверите дали нивото му е нормално и при нужда да долеете. Нужно е обаче да сте сигурни, че течността няма да замръзне дори и в най-студените зимни нощи, за да предотвратите скъпо струващи ремонти. Най-лесно е да не се занимавате сами, а да закарате колата в сервиз, където да проверят качествата на антифриза.
 
  • Подгревни свещи

Подгревните свещи при дизеловите двигатели са незаменими помощници при палене при отрицателни температури. Проверете свещите в сервиз и ги сменете ако има проблеми. Най-добре ги сменете всичките заедно, тъй като подгревните свещи имат определен живот и ако си е заминала една, вероятно много скоро ще се случи и с другите.

iStock

Безопасността на пътя няма цена, така че отделете малко време и средства, за да подготвите колата си за зимата, която освен красива е и опасна за шофьорите. 

Припомняме, че ако гумите не са с подходящия грайфер, Пътна полиция ще ви глоби с 50 лева.