/ ThinkStock/Getty Images
В петък валежите ще обхванат страната, на повече места и повече по количество ще бъдат в Западна и Южна България; в отделни райони в Рило-Родопската област ще надхвърлят 30 mm. Възможни са и гръмотевици. В западната половина от страната вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, с него ще проникне студен въздух. С понижението на температурите, привечер в Западния Предбалкан и високите котловинни полета, дъждът ще преминава в сняг, но бързо ще спре.

В областите Габрово и Велико Търново е обявен оранжев код за силен и поривист южен вятър - фьон с пориви 22-29 m/s.

Военни отстраняват щетите във Враца, поривите на вятъра са над 130 км/ч (СНИМКИ)

Жълт код за силен юг-югозападен вятър с пориви 19-24 m/s е обявен в областите Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Шумен, а в област Кърджали освен вятър, ще има и значителни валежи от дъжд.

Жълт код е обявен и за валежи от дъжд с количества за денонощието до 35 mm. Със застудяването вечерта в планинската част от областта ще преминат в сняг. Кодът е в сила за областите Смолян, Пазарджик, Благоевград, София област, София град, Перник, Кюстендил, Враца, Монтана, Видин, а в област Ловеч освен за дъжд, жълтият код е обявен и за силен и поривист южен вятър - фьон с пориви до 25 m/s.

карта на опасните явления
НИМХ

В Източна България ще продължи да духа умерен и силен южен вятър и там максималните температури ще останат над 15°, а валежите ще са предимно слаби и на отделни места; през нощта срещу събота, с обръщане на вятъра от запад-северозапад, и там температурите ще се понижат. След временно разкъсване и намаление на облачността още до сутринта в събота от югозапад тя отново бързо ще се увеличи и през почивните дни ще бъде предимно облачно. В Източна България ще бъде с валежи от дъжд, а в Западна - и от дъжд, и от сняг, предимно слаби.

Необичайно затопляне: Монтана отбеляза температурен рекорд

В неделя вятърът ще отслабне и временно ще стихне. Минималните температури ще са в широки граници - от минус 2° в отделни райони в Западна България до около 10° на изток. През първата половина от новата седмица ще духа слаб до умерен изток-североизточен вятър. Ще бъде предимно облачно. Главно в югозападната половина от страната - с валежи от дъжд, в понеделник, със затопляне сняг ще вали над 1200-1500 m, но във вторник-сряда границата на снеговалежите ще се снижава. Повишена вероятност за значителни валежи има в понеделник и вторник в Рило-Родопската област.

Още за времето четете на Sinoptik.bg
НИМХ