Христо Иванов
Христо Иванов / БГНЕС, архив
Жалби срещу регистрацията на
92415
Жалби срещу регистрацията на
  • Жалби срещу регистрацията на
Три жалби, подадени срещу регистрацията на "Да, България", могат да поставят под въпрос участието на партията на бившия правосъден министър Христо Иванов в предстоящите избори.

Ако жалбите бъдат допуснати до разглеждане от Върховния касационен съд, това ще попречи на "Да, България" да участва самостоятелно във вота, тъй като  ще пропусне срока за регистрация в ЦИК, който е от 2 до 8 февруари.
Първоначално в няколко медии се появи информация, че жалбите са подадени от учредители на движението. „Това са фиктивни имена", обяви чрез живо включване през социалната мрежа Facebook председателят на „Да, България“ Христо Иванов.

Христо Иванов: Българската политическа система е мръсен парцал

"Подадени са три жалби, като две от жалбите са подадени от имена, които са фиктивни. Липсват елементи за тяхната идентификация - няма ЕГН и обратен адрес, не е платена съдебна такса, пуснати са по пощата. Третата жалба е подадена от името на човек, който още на Учредителното събрание се опита да провокира хаос и напусна събранието, без да стане наш учредител, така че имаме основание да считаме и него за волен или неволен съучастник в сценарий за провокация срещу "Да, България". Връщаме се в София за извънредно заседание на нашия Национален съвет и утре вероятно ще ни се наложи в ударни срокове, ние вече събрахме над 5000 подписа за самостоятелно явяване... Утре ще се опитаме да преодолеем тази спънка, която се опитва мафията да ни създаде и въпреки всичко да се явим на избори", каза Иванов.

ЕСТАТ: 5 партии и коалиции влизат в парламента, ако изборите бяха днес

Фактът, че има подадени жалби, означава, че решението за регистрацията на партията няма как да влезе в сила до крайния срок за регистрация в ЦИК.