Областите, в които степента на защита на населението е по-ниска, може да станат своеобразни огнища, където занапред вирусът да „пламва“ и да „затихва”.

Това предупреждава Министерството на здравеопазването. От там се позовават на експерти които са категорични, че COVID-19 трябва да бъде контролиран.

Два случая на заразени с африканския щам във Великобритания, съмнения и за болни в Германия и Чехия

„Кога ще преодолеем пандемията зависи от редица фактори, сред които: дела на хората, изградили имунитет срещу коронавирусната инфекция след преболедуване и/или ваксинация; степента/ефективността на постигнатата защита; профила на евентуално възникналите нови варианти на вируса“, посочват още от здравното министерство.

Дълги опашки от хора желаещи да се ваксинират в София

„Появата на „притеснителни“ варианти и мутациите е следствие от размножаването и изменянето на вируса в инфектираните хора. Това означава, че колкото по-голям е броят на уязвимите на SARS-CoV-2 хора, толкова по-дълго време и при по-висока вероятност за изменяне ще продължи разпространението на вируса. Същевременно учените предупреждават, че областите, в които степента на защита на населението е по-ниска, може да станат своеобразни огнища, където занапред вирусът да „пламва“ и да „затихва“, допълват здравните власти.

Ваксинацията срещу COVID-19 може да предотврати това, категорични са те.
МЗ