Костадин Ангелов
Костадин Ангелов / БГНЕС
Костадин Ангелов отново призова хората да не пият антибиотици, без да са им предписани
Здравният министър Костадин Ангелов отново призова хората да не пият антибиотици, без да са им предписани. Според него дори най-безобидните лекарства, като аспирин или парацетамол, могат да доведат до смърт, ако не се взимат, както трябва.

"В медикаментите, които се продават в аптечната мрежа без рецепта, има едно голямо „но“. Има такива, които са опасни за живота и здравето на хората. Може да ви звучи странно, но един парацетамол при превишаване на дозата може сериозно да застраши живота и здравето ви. Включително може да доведе и до смърт при чернодробна недостатъчност", каза проф. Ангелов.

"Използването на един аспирин, който е уж безобидно лекарство, при хора със сериозни заболявания, също може да доведе до смърт. Затова нека бъдем предпазливи.", апелира още здравният министър. 

Ангелов коментира и недоволството от „зелените коридори“ за възрастни, като обясни, че трудно разбира логиката на хората да не се съобразяват с издадените от министерството заповеди. По думите му не се среща разбиране от младите хора.

"Съгласете се с мен, че в състояние на криза тогава, когато много хора губят живота си и когато много лекари и сестри се разболяват, а някои от тях и умират, трябва да има ограничения. Ние трябва да проявим разбиране към тях. Ако сега се лишим от някои права, много скоро ще ги имаме отново в тяхната цялост", посочи здравният министър.

Той подчерта, че здравните власти действат по строго определен план.

"Имаме разписани мерки и действаме по строго определен план, който представих в Народното събрание в рамките на 32 минути. Две трети от този план не може да бъде представен, тъй като в него имаме стратегически обекти от национална сигурност. Другата част е представена на обществото“, обясни още проф. Ангелов.