полиция
полиция / БГНЕС, архив
Държавата изпраща полицаи по магистралите, входно-изходните точки на големите градове и граничните пунктове, за да се осигури максимална безопасност за хората преди, по време на и след празниците. Това стана ясно от изявлението на вътрешния министър Валентин Радев в навечерието на Коледа и Нова година.

МВР ще следи за висока скорост и ще проверява шофьорите за алкохол, наркотици и документи за правоспособност. Съвместно с полицията ще работят и екипите на ДАИ, като от Министерството на транспорта вече са набелязали по-натоварените и опасни точки в страната, които ще бъдат покривани от мобилни екипи.
 
"Много от полицаите няма да почиват по празниците и още не го знаят", обясни министър Валентин Радев.
 
"Постоянно ще виждате полицаи. Дори ще има полицаи с късоцевно оръжие, които допълнително ще всяват респект и за други нужди, не само за пътнотранспортните произшествия", допълни Радев.
 
Обект на засилена проверка ще бъдат камионите над 12 тона, предупреди Радев.
 
"Тъй като те са голяма заплаха. Запушват пътищата, мръзнат хора по пътищата, предизвикват самите те катастрофи", добави министърът.
 
Близо 30 екипа на автомобилната инспекция също ще контролират трафика по празниците, обясни министърът на транспорта Ивайло Московски. По думите му инспекцията вече проверява транспортните фирми, които превозват пътници, и дава нужните препоръки за безопасност. Набелязани са най-рисковите точки в страната, на които ще бъдат изпращани мобилни екипи. Московски акцентира върху зачестилите инциденти с коли, преминаващи неправомерно през жп прелези.
 
"Пи положение, че е задействана сигнализацията, не знам с какъв акъл  хората си возят дори семействата, преминават нерегламентирано през жп прелезите. Умолявам ги да престанат с тези глупости", каза Московски.
 
В София също ще има засилено полицейско присъствие, а общинската полиция ще има готовност за реакция на местата с голямо струпване на хора.