Защо освидетелстван с шизофрения мъж се разхожда свободно по улиците?
Защо освидетелстван с шизофрения мъж се разхожда свободно по улиците? / БГНЕС, архив
Защо освидетелстван с шизофрения мъж се разхожда свободно по улиците?
90707
Защо освидетелстван с шизофрения мъж се разхожда свободно по улиците?
Защо освидетелстван с шизофрения мъж се разхожда свободно по улиците?
  • Защо освидетелстван с шизофрения мъж се разхожда свободно по улиците?
  • Защо освидетелстван с шизофрения мъж се разхожда свободно по улиците?

Серия от целенасочени нападения и системен тормоз е извършвал 34-годишният Владимир Пенев, който в петък безпричинно намушка млад мъж в центъра на София. Това разказа пред Дарик един от пострадалите при агресивните набези мъж.

Пенев, който е освидетелстван с диагноза "параноидна шизофрения" многократно е задържан в различни полицейски управления в столицата и неведнъж е затварян принудително в психиатрични клиники.

Апатичното отношение на институциите продължава близо 10 години, в които влошеното състояние на мъжа води до ескалация на агресивното му поведение и извършването на редица хулигански прояви и жестоки побои. Очаква се днес Софийският градски съд да гледа мярката му за неотклонение.

Психично болен намушка млад мъж в София

След като бе нападнат в петък сутринта 36-годишният Благой Ангелов беше настанен във Военномедицинска академия в тежко състояние с 4 прободни рани. Към момента той вече е опериран и се възстановява от шока от преживяното. Негови приятели и съседи обаче със страх очакват решението на съда, който трябва да се произнесе по делото срещу психично болния Владимир Пенев.

Досегашната практика при подобни случаи показва принудително въдворяване на лице, което не може да носи наказателна отговорност, в психиатрична клиника. След изтичане на срока на лечение обаче провинилият се излиза на свобода.

Всеки пети у нас е имал някакво леко психическо разстройство

В случая на Владимир Пенев това е практика в последните 10 години, през които той успява да си създаде богато криминално досие на територията на различни районни управления в София за прояви като хулиганство, увреждане на чуждо имущество, нанасяне на средно телесна повреда и други. До момента младият мъж е постъпвал няколко пъти в клиника за кратки срокове, включително и в чужбина.

Инцидентът от петък е свързан със мания, която Пенев развива спрямо свои бивши съседи, обясни преди Дарик Благовест Бенишев, един от потърпевшите от агресията на мъжа.

"Миналата година септември месец бях свидетел на неговата агресия. Тогава той биеше хора по улицата. Сигнализирах на органите, помогнах на хората да се скрият, докато дойде полицията, тя се забави. Излязох да съм им от помощ с мобилния телефон в ръка, но в един момент, явно прекалено дълго вървях след него, обърна се, нападна ме да ми вземе телефона. В спречкването му счупи китката, пукна ми ребра", обясни пострадалият.

Разказът е за свада, случила се на 4 ноември м.г. Въпросната компания познавала Пенев от годините след завършване на гимназията, когато той живеел в района. "Той след това пътува в чужбина, работи. Отдавна сме загубили връзка с него до миналата година, когато се появи изневиделица. Дори към случайни хора, които нямат нищо общо, никога не са го виждали, той е агресивен, напада", поясни Бенишев.

"Това, което разбираме от разговорите, които са имали полицаи с него, той вписва всички, които напада, в някаква своя мания, някакъв негов сценарии. Търси някакво момиче, за което обвинява, че го крият от него", обясни още мъжът.

Колко са българите с психични заболявания?

Бенишев, заедно с потърпевшия от инцидента в петък Благой Ангелов и още няколко души, многократно са подавали жалби в полицията срещу психично болния мъж. Според тях обаче органите на реда са "вдигнали ръце" от случая с дежурното оправданието, че лицето не може да носи наказателна отговорност за действията си.

Междувременно както хората, нарочени от болния мъж, така и всички живеещи и работещи в района на нападението, се притесняват какво ще се случи в момента когато Владимир Пенев бъде пуснат на свобода.