Защитници на животни твърдят, че върху тях се оказва натиск
Защитници на животни твърдят, че върху тях се оказва натиск / снимка: БГНЕС, архив
Защитници на животни твърдят, че върху тях се оказва натиск
58570
Защитници на животни твърдят, че върху тях се оказва натиск
  • Защитници на животни твърдят, че върху тях се оказва натиск

В злоупотреба с публични средства, жестокост към животните и системно сплашване на други техни защитници, обвиниха от Националната координационна мрежа „Справедливост за животните” фондация „Четири лапи”.

От фондацията отхвърлиха тези твърдения и обявиха, че срещу „Справедливост за животните” се водят дела в съда.

Аксиния Боснева, председател на фондация „Аква България” и директор на федерация „Грижа за бездомните кучета”, твърди, че през март миналата година е станала свидетел на жестокост към кучета, заловени за кастрация от „Четири лапи”, но й бил спретнат капан, така че да не може да го докаже. „Операционната беше заключена, те оперираха в едно помещение, където условията не са безрискови за здравето на животното. През отворената врата видях две животни, които бяха в залата, плюс третото, оперирано, което също е нарушение. Това рискува здравето на животното, което се оперира. Това, което се видя през отворената врата е напълно достатъчно, за да бъдат санкционирани въпросните „колеги”. Има съд, там ще се произнесат всички свидетели, всички доказателства”.

Явор Гечев от „Четири лапи” задочно й отговори: „Не може човек да си позволи да влезе по време на операция, да блъсне служител, да го събори на земята, да му нанесе средни телесни повреди, съдът тепърва ще докаже дали са леки или средни, и този човек да има някакви претенции, затова г-жа Боснева ще си поеме последиците. Г-жа Боснева е една от причините в София да има толкова кучета. В продължение на 15 години вместо да сътрудничи на общината, вместо да се намери цивилизовано и приемливо решение, тя пречи”.