Заседава Висшият съвет на БСП
Заседава Висшият съвет на БСП / netinfo

Нов устав на БСП ще обсъждат социалистите на днешното заседание на Висшия съвет на партията. Сред промените в партийния правилник е връщането на заместник-председателските постове в партията, които бяха заменени със секретарски.

Занапред председателят на партията ще има двама заместник-председатели с направления „Партийна дейност" и "Публични политики". В изпълнителното бюро ще влизат и двама секретари, чиито ресори ще бъдат съответно коалиционната и медийната политика. Висшият съвет на партията да бъде преименуван на Национален съвет, предвижда проектоуставът. Като аргумент за това в документа се посочва, че наименованието "висш" може да води към аналогии с негативен ефект.

Въвеждането на мандатност до два мандата за ръководните постове в партията е друга от промените в устава. Пленумът с участието и на депутатите от левицата ще обсъди и приеме позиция за независимостта на Косово. Очаква се да бъде разгледан въпросът за политическото бъдеще на депутата от Коалиция за България Николай Камов, който подкрепи вота на недоверие към кабинета Станишев.