Започва процесът ”Стависки”
Започва процесът ”Стависки” / netinfo

В Бургаския окръжен съд започва делото срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. На 5 август миналата година той предизвика тежка верижна катастрофа на пътя Приморско-Бургас край река Ропотома.

При нея загина 24-годишният Петър Петров, 19-годишната Мануела Горсова пострада тежко и бе в кома. Обвинението срещу фигуриста е за шофиране след употреба на алкохол с 1.29 промила, причиняване на катастрофа, смърт на едно лице и тежка телесна повреда на друго.

Предвиденото наказание за това престъпление е от 3 до 10 г. лишаване от свобода

Условна присъда може да получи световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, ако се признае за виновен по обвинението, че е причинил смъртта на 23 – годишния сливналия Петър Петров в катастрофа край река Ропотамо. Това коментира адвокатът на родителите на убитото момче Младен Донев пред Дарик, който прогнозира и вероятния ход на делото. Ето какво още каза Донев:

Най-вероятно да се отложи или да мине по съкратена процедура. Съгласно новите изменения в Наказателнопроцесуалния кодекс защитата има право да поиска съкратено разглеждане на делото.

Очаквате ли Максим Стависки да се признае за виновен?

Ако се поиска съкратено разглеждане, за да може да ползва този текст в НПК, трябва да се признае за виновен, за да получи под минимума наказание. То условно ще бъде наказанието.

Това означава, че световният шампион няма да влезе в затвора?

Ако се мине по съкратената процедура, задължително ще бъде наказанието под минимума и няма да бъде ефективно.

Вие за какво ще се борите, за ефективна присъда ли?

И роднините, и наследниците, и аз сме наясно, че ефективна присъда трудно ще се постигне съгласно действащата практика на Върховния съд и на българското законодателство. В наказателната част няма да настояваме за ефективно наказание, но ще държим да бъде уважен искът в пълния му размер. Ако се приеме съкратената процедура, съдът е длъжен да му даде под минимума. Ако се тръгне по общия ред, не е изключено тогава да има и ефективно наказание – като се види поведението на подсъдимия, дали ще има критично отношение към случилото се, как ще се държи при разпит – там той рискува и ефективна присъда.

Фактът, че е световен шампион, може ли да повлияе?

Естествено, в негова полза. Все пак е допринесъл за България.