Зрелостници и седмокласници се явяват на матури
Зрелостници и седмокласници се явяват на матури / © sxc.hu
От днес до 22 юни седмокласниците подават документи за участие в първо класиране. Тази година те могат да се подават по два начина: по електронен път или на хартиен носител в училище-гнездо. Редът, по който са посочени желанията остава непроменен и за втория етап на класирането, напомнят от Регионалните управления на образованието.

Желанията трябва да са достатъчно, което ще гарантира, че детето ще бъде прието. Те се подреждат по паралелки, а не по гимназии, като всяка паралелка е отделно желание.

Равносметката от матурите: Повече отличници, по-малко слаби оценки

Към заявлението се прилагат свидетелството за завършено основно образование, служебна бележка за резултатите от изпитите, в това число и за проверка на способностите, ако е положен такъв; документи, удостоверяващи класиране на олимпиади, ако има такива. Ако ученикът кандидатства дори само за една паралелка от профил „Физическо възпитание и спорт“ или специалности от професии, прилага и медицинско свидетелство. Трябва да се носят оригинали и ксерокопия. Приемат се копията, а оригиналите се запазват.

Образецът на заявлението може да бъде изтеглен и от сайта на съответното Регионално управление на образованието.

Как кандидат-гимназистите избират училище?

Заявлението се подава еднократно и ако бъде подадено онлайн, не може да се подаде отново на хартия. През електронната система кандидатстването ще става чрез входящ номер и уникален за всеки ученик 10-цифрен код за достъп. Тях бъдещите осмокласници ще намерят в служебните си бележки, с които се явяваха на национално външно оценяване. Ако се изисква медицинско свидетелство, прикачва се сканираното му копие.

Първото класиране ще излезе до 27 юни.