Започва кампания за пролетното почистване на София
Започва кампания за пролетното почистване на София / снимкa: Sofia Photo Agency

"Чисти с мен" е мотото на тазгодишната кампания за пролетно почистване на София, която ще се проведе от 7 до 18 април. Парични и предметни награди ще бъдат раздадени на най-активните училища, детски градини и граждани в края на кампанията. Официалното начало на акцията ще бъде дадено в Борисовата градина днес от кмета на столицата Бойко Борисов, заместникът му по екологията Мария Бойджийска и началника на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Междублоковите пространства, обществени паркинги, паркове, градини и детски площадки, дворовете и прилежащите територии на училища, детски градини и ясли, прилежащите територии на офиси, банки и административни сгради, нерегламентирани сметища, които са предварително набелязани от Столичен инспекторат съвместно с районните администрации ще се почистят в рамките на две седмици. На горещ телефон 93 77 502 в периода на кампанията (включително събота и неделя) гражданите могат да подават сигнали между от 9 и 17 ч.

По време на днешната церемония за даване начало на кампанията в района на езерото "Ариана" ще има информационен център, от който граждани ще получат при тяхно желание еднократни чували и ръкавици. Акцията ще се популяризира чрез аудио и видео реклами в медиите, с 12 000 обръщения към жителите на града, 5000 плакати, шапки и тениски с логото на проявата.

Потвърждение да предоставят транспортна и товаръчна техника са дали до момента 62 от поканени над 100 фирми. Отзовалите се на този етап ще осигурят 135 единици техника. С тях ще се извозват безплатно събраните отпадъци, за да се спестят допълнителни средства от обещания бюджет.

41 фирми ще дарят предметни награди – компютри и офис техника, DVD-плеъри, книги, тетрадки, топки, канцеларски материали, игри, сладкарски изделия, безалкохолни напитки, рекламни тениски, шапки, чадъри, часовници, ваучери за храна, и други, а 20 фирми осигуряват парични средства в размер на 36 000 лева.