Заплати при пенсиониране на военните ще се дават с акт на министъра
Заплати при пенсиониране на военните ще се дават с акт на министъра / снимкa: Sofia Photo Agency
Военните вече няма да могат да закупуват жилища от МО
25110
Военните вече няма да могат да закупуват жилища от МО
  • Военните вече няма да могат да закупуват жилища от МО

20-те заплати, които военните получават накуп при пенсиониране, ще бъдат отпускани с акт на министъра на обраната като така се дава възможност те да бъдат изплащани разсрочено. Това реши парламентът като прие промени в закона за отбраната. Досега военните си получаваха парите в рамките на около два месеца. Срещу тази поправка гласуваха от БСП и ДПС.

Ето аргументите на военния министър Николай Младенов и на Ангел Найденов от левицата:

„През последните месеци и доста дълъг период от време министерството е забавило изплащането на тези пари, защото не е имало възможност да го направи поради липсващия бюджет. Нека да създадем механизъм, с който, от една страна, държавата да може да планира своите разходи, от друга страна, хората да бъдат сигурни, че ще ги получат и когато им кажем, че на еди коя си дата, след еди колко си дни ще ги получат, те наистина да ги получат".

„Вие, в случая изхождате от една конкретна ситуация на финансови затруднения, която ползвате като основа, за да направите предложението и да разсрочите във времето възможността за изплащане на обезщетения на военнослужещите. Предполага се, че този закон няма да действа и да има сила само в рамките на 2010 година, а когато вие считате, че ще продължат затрудненията, свързани с финансовото състояние на страната, тоест ще има едно по-продължителни време, в което все пак се надяваме, че страната ни ще има достатъчно добро финансово положение. Ние сме длъжни и вие като министър на отбраната, и ние като народни представители да осигурим онова, което българската държава дължи на хората, които изпълняват един особен вид държавна служба".

Военните няма да имат право да купуват жилище от фонда на Министерството на отбраната, решиха депутатите като приеха окончателно текстове от промените в закона за отбраната. Отхвърлено беше настояването на левицата след 15 години трудов стаж военнослужещите да се ползват от тази привилегия. Управляващите обясниха, че има недостиг на жилища, а в условия на криза нови не могат да бъдат изградени.

Ето аргументите на опозицията и управляващите в лицето на Спас Панчев от Коалиция за България и Живко Тодоров от ГЕРБ:

Спас Панчев: „Истина е, че ние живеем в трудна година, година на криза, но животът се променя. Аз съм убеден, че България ще има много и по-добри възможности в бъдеще. На мен ми се иска и с колегата Найденов ни предложиха да запазим тази възможност, въпреки че се повишиха заплатите на военнослужещите, на работещите в системата, но те не получават достатъчно добри заплати, да запазим поне това предимство и тази възможност след 15 години трудов стаж те да могат да закупят жилището, в което живеят".

Живко Тодоров: „Действително би било хубаво, ако има такава възможност, но още в дебата в комисията стана ясно, че към момента фонда на Министерството на отбраната не е толкова богат и в момента има недостиг на жилища. В годината на криза, когато Министерството на отбраната няма да има достатъчно средства, не би могло и да се мисли за изграждането на нови такива жилища". 

Парламентът намали пределната възраст за кадровите войници от 49 на 45 години, а на офицерите със звание „генерал-майор" и „генерал-лейтенант" - от 60 години съответно на 58 и 59 години. Депутатите одобриха и въвеждането на длъжността „постоянен секретар на отбраната".

Началникът на Щаба на отбраната остава на пряко подчинение на военния министър. Отхвърлено беше предложението на депутати от левицата началникът на Щаба на отбраната да мине на подчинение на президента.