Законопроект предвижда здравната вноска да стане 10% догодина
Законопроект предвижда здравната вноска да стане 10% догодина / снимка: Sofia Photo Agency
Законопроект предвижда здравната вноска да стане 10% догодина
27419
Законопроект предвижда здравната вноска да стане 10% догодина
  • Законопроект предвижда здравната вноска да стане 10% догодина

Увеличението на здравната вноска с 2% ще стане през 2011 г., а допълнителните средства ще отидат в допълнителните задължителни частни здравни фондове. Това предвижда законопроект за здравното осигуряване, съобщи председателят на здравната комисия в парламента д-р Лъчезар Иванов. В началото всеки частен фонд ще трябва да има минимум 50 000 пациенти, за да може да работи с публичните средства. Предвижда се фондовете да покриват разходи за болнична помощ.

В проектозакона за здравното осигуряване има два варианта какви медицински услуги да заплащат частните фондове. Единият е те да поемат част от пакета клинични пътеки, които в момента се заплащат от НЗОК, обясни д-р Лъчезар Иванов. „Вариант Б, който също се разглежда, е към извършените услуги, които касата плаща, да доплащат частните здравноосигурителни фондове, за да могат да контролират именно средствата, които са разходвани и за да може да няма, както сега говорим, т.нар. фалшиви хоспитализации. Фактически, ако сумата е 100 лв., примерно 20 лв. да бъде додадена от здравния фонд. Вие знаете, че един частен здравен фонд  ще си направи една добра проверка, ще види дали неговият пациент действително е бил и едва тогава ще даде тези 10 лв.", обясни Иванов.

Освен това частните фондове ще заплащат и годишните медицинските прегледи, които се представят на работодателя. „Тези прегледи за трудова медицина. Всеки работодател без критерии избира кой да извърши прегледите на неговите работници, като никой не знае дали тази медицинска услуга е качествено извършена, дали тя не се извършва проформа, просто да се усвоят средствата", коментира д-р Иванов.  

5 млн. лева ще бъде първоначалният капитал, който трябва да представи всяко дружество, за да предлага допълнително задължително здравно осигуряване.