Задържаха заместник генералния директор на НВМС Леонид Лавчев
Задържаха заместник генералния директор на НВМС Леонид Лавчев / снимкa: nvms.government.bg

Заместник генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) Леонид Лавчев е бил задържан в София. По информация на Дарик той ще бъде откаран в Хасково, където ще бъде разследван за изнудване и корупция на мандри от региона.

Сигналът срещу Леонид Лавчев е подаден от негов подчинен, научи Дарик. Става въпрос за директорът на ДВСК в Хасково д-р Христо Вълчанов. По непотвърдена информация той е бил принуждаван от Лавчев да прави проверки на фирма "Булмилк" и по този начин собствениците й да бъдат изнудени за пари. Христо Вълчанов обаче подава сигнал до органите на реда и същевременно заблуждава Лавчев, че изпълнява заръките му. Сигналът стига до министъра на земеделието Мирослав Найденов, в резултат на което започва и проверка по случая „на високо". Близо месец Лавчев е бил следен и проверяван със специални разузнавателни средства, научи Дарик. 

Така собственикът на фирмата предава 1000 лева на посредника в измамата Тенчо Пасков. Той е  собственик на фирма "Дидо" и притежава  склад за хранителни продукти. Пасков е трябвало да предаде парите на Лавчев. Той не е задържан, а само е разпитан. Разпитан е и директорът на ДВСК д-р Вълчанов.

По непотвърдена информация това е втора поискана сума от фирмата. Първата пак е била в размер на 1000 лева и тогава Лавчев е успял да я получи. При този рекет посредник е бил роднина на Лавчев, който е родом от Хасковско.  

По случая се е работило от няколко седмици по сигнал за корупция, научи още  Дарик. Следствените действия продължават.

Д-р Леонид Лавчев е роден на 25 декември 1958 г. През 1984 г. завършва Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина. През 1992 г. става директор на Регионалната ветеринарномедицинска служба в Хасково. От 1997 г. до 1998 г. е генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба. Само след една година на този пост Лавчев е уволнен от тогавашния министър на земеделието Венцислав Върбанов. И тогава основата версия е била, че е уличен в злоупотреби със служебно положение.