Задържаха служителка на ДАТО, продавала информация за СРС-та
Задържаха служителка на ДАТО, продавала информация за СРС-та / снимка: БГНЕС
Задържаха служителка на ДАТО, продавала информация за СРС-та
70442
Задържаха служителка на ДАТО, продавала информация за СРС-та
  • Задържаха служителка на ДАТО, продавала информация за СРС-та

Служителка на ДАТО беше арестувана по време на съвместна операция на ДАНС и Прокуратурата заради търговия със секретна информация. На 50-годишната Антоанета Първанова е повдигнато обвинение за разгласяване на държавна тайна. Разследващите са установили, че срещу суми, в размер между 500 и 3000 лв., служителката е предоставяла информация на разработвани лица дали телефоните им се подслушват и по каква причина. В хода на операцията са задържани общо четирима души, сред които двама "клиенти".

От 2010 г. до основаването на ДАТО през миналата година Антоанета Първанова е работила във вече разформированата дирекция за подслушвания в МВР- СДОТО (Специализирана дирекция "Оперативно-техничеки операции"), където е отговаряла за постъпващите искания за прилагане на СРС. Една от функциите на Първанова е била да проверява дали са налице всички изисквания за употребата на специални разузнавателни средства и впоследствие да придвижва необходимите за това документи.

Наред с тези си правомощия обаче, служителката е упражнявала незаконен достъп до секретна информация, обясни шефът на ДАТО Цветан Китов: „Правила е проверки за това дали по дадени лица има действащи искания и то срещу заплащане".

Разследващите все още изясняват в какъв период от време Първанова е правила незаконните справки в информационната система. Вредата от дейността на служителката не може да бъде опредена с точност, но при всички случаи тя е голяма, обясни шефът на ДАНС Владимир Писанчев: „Представете си тази жена, която е имала възможност да проверява всеки ден дали телефонът й се подслушва и дали по нея се прави нещо, какво би станало, ако всичко бе съсредоточено на едно място - нямаше да можем да го хванем. Така имаме взаимен контрол. Можем да правим проверка на това, което става в ДАТО, а ДАТО може да прави проверка на това, което става в ДАНС".

Разследващите са установили, че служителката в специализираната служба е „работела" с хора, които са заплащали месечен абонамент в размер от 500 до 3000 лева, срещу който Първанова периодично е проверявала дали телефоните им са на контролирано подслушване, защо и чия е заявката. По този начин с дейността си служителката е възпрепятствала редица разследвания.

От прокуратурата и ДАНС не пожелаха да дадат информация относно хората, които са се „абонирали" за специфичната услуга. По думите на зам. главния прокурор Борислав Сарафов това са хора на „високо социално ниво", а не обикновени дилъри.

В хода на операция са били задържани още четирима души, сред които зетят на Първанова, който е бил неин посредник в схемата, както и двама от клиентите на служителката.