Задържаха 8 души за разпространение на наркотици в Габрово
Задържаха 8 души за разпространение на наркотици в Габрово / снимка: DarikNews

Престъпна група, занимаваща се с изнудване и разпространение на наркотици, е била задържана при специализирана полицейска акция в Габрово. В ареста са двамата лидери на групата, на 28 и на 27 години, съобщи Директорът на Областната дирекция на полицията комисар Денислав Донков. Другите шестима от бандата - младежи между 18 и 21 години, са се занимавали с пласиране на наркотици, двамата лидери са ги принуждавали да работят със сила и заплахи с физическо насилие.

"Карали са ги чрез сила и заплаха да поемат несъщестуващи имущаствени задължения, заплашвали си ги с хладно оръжие да пишат записи на заповеди. Заплашвани са, че ще им режат уши и ръце", поясни комисар Донков. Записите на заповеди са за суми между 500 и 2000 лева. Част от документите са открити при обиска на БМВ-то на единия от задържаните.

При претърсванията в жилищата на членовете на бандата са открити половин килограм марихуана, 60 грама амфетамин и 25 хапчета екстази. От тревата могат да се приготвят около 1000 цигари, на стойност 8-10 лева всяка. Амфетаминът е достатъчен за 240 чисти дози, по около 20 лева, а хапчетата са по 25 лева. Групата е действала от 3-4 месеца в районите на училищата и в дискотеките в Габрово.

Лидерите на бандата имат охранителна фирма. Единият от тях има криминална регистрация за хулиганство. Момчетата, принуждавани да разпространяват наркотици, са безработни.

Други новини от Габрово