Задължиха кмет да направи маршрути за движение на козите
Задължиха кмет да направи маршрути за движение на козите / снимка: БГНЕС
Общински съвет – Разград задължи кмета на града да изготви заповед за маршрутите на козите и овцете от областния град, които се извеждат на паша. Разпореждането е част от промяна на Наредба 1 за обществения ред.

С промяна на Наредба 1 за обществения ред съветниците от Разград отмениха действала повече от половин година забрана за движението по улиците на областния град на животни, отглеждани със стопанска цел. След предложението на общинския съветник от ГЕРБ Валентин Василев ветото остана в сила само за първи градски район или централната част на града.

Василев аргументира инициативата си с факта, че поради ниските си доходи много социално слаби жители на областния град отглеждат овце и кози, за да си осигурят хранителни продукти, а забраната ликвидира тяхното препитание.

За да не се създава неудобство на останалите граждани отново по предложение на Василев общинският кмет Денчо Бояджиев бе задължен от Общинския съвет да издаде заповед за определяне на сборни пунктове за извеждане на паша на животните, както и на маршрут, по който ще преминават овцете и козите. Трасето за движение на животните трябва да е изготвено до две седмици.