Зачестяват посегателствата над учители, профсъюзи искат бързи наказания
Зачестяват посегателствата над учители, профсъюзи искат бързи наказания / БГНЕС

Зачестяват случаите на психически и физически посегателства над учители, каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за Агенция „Фокус".

„Виждаме, че всеки ден нещо се случва. Психическият тормоз е с изключително застрашителни размери", заяви Такева.

Тя се позова на изследване от преди две години, според което около 65% от учителите биват тормозени психически, а около 2,5% от учителите търпят и физически тормоз. Според нея прокуратурата трябва по бързото производство да наказва родители, посегнали на педагози.

Майка нападна учителка в клас

На Йордановден майката на ученик от севлиевско училище наби учителка по английски език в клас. Според представители на училището, майката била недоволна от грижите, които са положени за физическия комфорт на детето й. Учителката споделила с колеги, че ще търси правата си по съдебен ред.

Майка удари учителка в Сливен

В края на септември пък ромка нападна учителка в сливенско начално школо заради направена забележка на детето й. След това 27-годишната Галя Петрова поиска прошка и извинение от учителката с четвърт век стаж и добра репутация. Съдът постанови 2-годишна условна присъда с пет години изпитателен срок за нападателката.