За да подобрим имунната си защита, необходимо е да имаме защита срещу вирусите, да придобием клетъчен и хормонален имунитет. Това каза професор Донка Байкова пред БНТ. Тя посочи, че през зимата не е необходимо да хапваме по-тежки и мазни храни, а да наблегнем на белтъците.
Кои температури са най-благоприятни за вирусите
„Това са нискомаслените кисели млека, рибата, яйцата и постното месо, но в умерени количества", съветва диетоложката. Тя посочи и бобовите храни като задължителни за менюто ни в този сезон.
Проф. Кантарджиев: Грипната епидемия носи по-големи рискове, отколкото Зика
Според Байкова, важно е да се приемат антиоксидантни витамини, които се съдържат най-много в тиквата, авокадото, ядките. „За да преборите грипа, трябва да забравите за сладкото и алкохола в по-големи количества, наблегнете на чесън, лютиви чушки и хляб", съветва тя.
Кисело зеле и туршии срещу грип
Диетоложката препоръчва и топла пилешка супа, която съдържа специфични съставки като цистеин и други аминокиселини. Разходките на открито също подобрява тонуса ни през студените дни. Според нея, тоталното гладуване не се препоръчва през зимата.
Източник: БНТ