Проф. Кантарджиев: Грипната епидемия носи по-големи рискове, отколкото Зика
Проф. Кантарджиев: Грипната епидемия носи по-големи рискове, отколкото Зика / Thinkstock/Getty Images
Грипната епидемия ни носи много по-големи рискове, отколкото вируса Зика
83977
Грипната епидемия ни носи много по-големи рискове, отколкото вируса Зика
Грипната епидемия ни носи много по-големи рискове, отколкото вируса Зика
  • Грипната епидемия ни носи много по-големи рискове, отколкото вируса Зика
  • Грипната епидемия ни носи много по-големи рискове, отколкото вируса Зика

Грипната епидемия носи много по-големи рискове за българското население, отколкото вируса Зика, който преди дни Световната здравна организация определи като глобална опасност. Оказва се, че у нас опасността от вируса, пренасян от комари, е минимална. Той засяга едва 20% от хората, инфектирани с него, но е изключително опасен за бременни жени. За това информира Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той допълни, че ако пролетта дойде по-рано, още през месец май у нас трябва да се вземат мерки за унищожаване на комарите. По отношение на чакания тази зима грип, проф. Кантарджиев подчерта, че противно на очакванията заболяемостта през последната седмица у нас е по-ниска, отколкото през предпоследната. Най-голямо е разпространението на грипа в Стара Загора и в Габрово.

Рискът от Зика у нас е нисък, но какви мерки могат да се вземат?

Според директора на Центъра за заразни и паразитни болести случаите на грип в страната няма да се увеличават, а може и да продължат да намаляват, докато децата са във ваканция. Грипна епидемия обаче ще има.

„В област Хасково вчера за първи път Националната референтна лаборатория към центъра доказа наличието на грипа H3N2 или т.нар. „Швейцария". В останалата част от страната грипът е пандемичният - H1N1. Най-голямо разпространение има в Стара Загора и в Габрово. Интересното обаче е, че през последната седмица броят на заболелите намалява", констатира директорът на центъра.

По отношение на вируса Зика, който СЗО определи като глобална опасност, проф. Кантарджиев коментира, че за нашите ширини тази опасност е минимална. Засега разработена ваксина срещу вируса обаче няма.

„Първата опасност, това е ако бременна българска гражданска посети Латинска Америка или Карибския басейн и се зарази. Тогава има опасност за плода на бременната жена, който може сериозно да бъде увреден от вируса Зика. Второто нещо е ако човек бъде ухапан от комар. Тогава обаче, ако се развие заболяването, се повишава температурата, появява се обрив по кожата и се получава възпаление на очите. След около 5 или 6 дни заболяването преминава и човекът си остава здрав," добави още специалистът.

Нужно е обаче още през месец май да се вземат адекватни мерки срещу комарите и от страна на държавата, и от страна на хората, смята Кантарджиев.

„Хората в личен план, за да предпазят себе си и семейството си, трябва да предприемат определени мерки. Първият вариант са комарниците, които се включват в контактите. Ако сме навън пък трябва да се мажем с определени препарати или пък да се обличаме. Трябва да се знае, че обикновено комар хапе през един кат дрехи. Значи лятно време ако сме в област, където има много комари, трябва да се слагат две памучни фланелки", информира проф. Кантарджиев.

Специалистът препоръча бременни жени на този етап да избягват пътувания до Латинска Америка.