/ iStock/Getty Images
Двойно се завишават санкциите, целта на закона е изсветляване на бизнеса, увери Десислава Танева
Нови правила ще регламентират основните изисквания към опаковането, етикетирането и рекламата на храните.

В изцяло новия Закон за храните депутатите разписаха изрична забрана за участието на деца във всякакви реклами на храни и напитки, които съдържат мазнини, трансмастни киселини, сол (натрий) и захар, неотговарящи на изискванията за здравословно хранене.

Аналогична забрана ще действа и за генетично модифицираните храни /ГМО/

Законопроектът, внесен от Министерски съвет, цели да гарантира защитата на здравето и интересите на потребителите, както и да осигури прилагането на правото на Европейския съюз и на националните мерки в областта на храните за намаляване на сивия сектор при производството, преработката и дистрибуцията на храни.

Новите текстове въвеждат и стриктни процедури за регистрация на обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни. Идеята е да се облекчат регулаторните режими, както и да се намали административната тежест върху гражданите и бизнеса, пишат вносителите в мотивите си.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще поддържа на интернет страницата си публичен регистър на всички оператори в този сектор. Такъв регистър ще бъде създаден и за обектите за производство и бутилиране на минерални и изворни води.

Цялата информация за храните, предлагани на територията на България, трябва да бъде представена върху етикета на български език. Няма да се допуска допълнително облепване на етикетиран продукт по начин или с информация, различна от първоначалната, както и по начин, който прикрива каквато и да е част от първоначалното етикетиране.

Пред журналисти след приемането на закона земеделският министър Десислава Танева обобщи, че според промените в закона всички санкции се завишават двойно и ако са били досега от 200 до 500 лв., стават до 2 хил.-5 хил. лева, за да съответстват на степента на нарушенията.

Под контрола на БАБХ вече ще попадат хранителните добавки и някои храни, които са били извън обсега му, а на етикетите ще пише "продукт от България" или "добито в България". "Регламентира се онлайн търговията с храни, ще има изисквания за търсене на отговорност", коментира Танева. Отговорността остава за оператора, уточни министърката. Министерството на земеделието ще направи и платформа за улеснение на потребителите, за да се информират при търсенето на храни.

Целта на промените е да се изсветли бизнесът, увери Танева. Към министъра на земеделието пък се създава Национален консултативен съвет по храните.
БГНЕС