За пръв път български екип направи урологична операция с робота „Да Винчи”
За пръв път български екип направи урологична операция с робота „Да Винчи” / снимка: www.sxc.hu

За пръв път у нас български екип направи две урологични операции с робота Да Винчи в Университетската болница в Плевен. Това съобщи професор Григор Горчев, ректор на Медицинския университет. По думите му това е постижение в българската медицинска наука, което ще бъде вписано в учебниците по медицина след няколко години.

Екипът е оперирал мъже на 59 и 60 години с рак на простата. Интервенциите са били извършени под ръководството на проф. Отавио Де Кобели от Европейския Онкологичен Институт в Милано.

При този вид операции възстановяването на пациентите е много бързо, без разрез и травма, няма болезненост, посочи доц. Цветин Генадиев, един от лекарите, извършили безкръвните операции.

Проф. Горчев поясни, че за сега държавата финансира само гинекологичните операции с Да Винчи, но той ще внесе предложение в Министерството на здравеопазването да се финансират и урологичните операции.

Стойността на една подобна процедура е около 11 000 лева.

В плановете на проф. Григор Горчев за следващите 1-2 години влиза и закупуването на втори робот Да Винчи, тъй като този, с който се работи в момента, ще бъде много натоварен, защото с него се извършват и гинекологични, и урологични операции.