За трети пореден ден имаше протести и блокади на различни места в страната заради недоволството на пътните строители. От бранша настояват да им се изплатят над 700 млн. лв. за извършени ремонтни дейности. Настояват и за законови промени, в противен случай заплашват, че през есента и зимата страната може да остане без пътна поддръжка и снегопочистване. Засега, обаче, те спират с протестите, ще търсят диалог със служебно правителство. Това каза пред журналисти председателят на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков.

Иначе по-рано автомагистрала "Струма" и Е-79 край Благоевград отново бяха блокирани от протестиращите пътищари за 20 минути тази сутрин.

Днес двете кръгови бяха блокирани само от камионите на "ГромаХолд", работниците с плакати в ръцете и националния флаг останаха зад мантинелите, за разлика от вчера, когато излязоха на пътните платна. За 20-те минути блокада опашката в края на магистрала „Струма“ от пътуващи към курортите в Югозапада и морето в Гърция, достигна над километър.

Представители на пътностроителни фирми излязоха на протест и при пътен възел "Абланица" и отново за няколко минути те затвориха пътя София – Варна, а след това и Ловеч  -Троян. Така се присъединиха към националния протест, организиран от Браншовата камара "Пътища" заради неизплатени задължения за извършени дейности и липсата на индексация по договорите за строителство. 

„Пътищар е гордост, не унижение!“, „Няма време! Индексация сега!“, „Не сме политическа дъвка!“ и др. гласяха плакатите на протестиращите, дошли с леки и тежкотоварните автомобили да изразят своето недоволство.

Христо Христов, изпълнителен директор на „Виастрой“ -  Ловеч, посочи за БТА, че ще си търсят парите по съдебен път.

„След като изтече срокът по споразумението, според което трябваше до 30 юни да бъде разплатени всичко, подадохме в началото на юли покана за доброволно изпълнение към Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Като изчакахме и този срок да изтече, от вчера подготвяме документи за внасяне в съда и търсете на парите по съдебен път. Смятаме, че на сто процента сме изрядни – договор, изпълнение, задание. Сега в съда ще си търсим както парите, така и лихвите“, добави Христов. 

Днешният протест на работници на „Автомагистрали – Черно море“ в Шумен на пътен възел „Белокопитово“ на АМ „Хемус“ бе прекратен предсрочно. Причината е, че в образувалата се колона от автомобили имаше родилка, пътуваща за Варна и мъж, нуждаещ се от операция в Шумен. Това каза пред репортер на БТА Асен Тодоров – технически ръководител на „Автомагистрали – Черно море“.

„Нашата цел не е да създаваме неудобства на гражданите. Целта ни е да ни чуят!“, допълни той. По думите му, във фирмата са ангажирани 816 работници и служители и имат неизплатени заплати. „Хората ни се отнасят с разбиране към ситуацията. Но това не може да продължава безкрайно. Те са дългогодишни и опитни кадри, но вече говорят за напускане и търсене на препитание в чужбина. В тази ситуация на тежка икономическа инфлация поведението им е обяснимо“, коментира Тодоров. „Автомагистрали – Черно море“ има да получава към 40 млн. лева за завършени обекти. 

Асен Тодоров каза още, че днес синдикалната организация ще се събере, за да се обсъдят действията в бъдеще.

За трети пореден ден пътните строители затвориха кръговото кръстовище на Пазарджишко шосе на изхода на Пловдив. Така те се включиха в последния ден от националния протест на строителните фирми.  Тежкотоварни камиони на фирми от Пловдив се движеха непрекъснато в кръговото кръстовище като така го блокираха за други автомобили.

Управниците явно си мислят, че може да се работи за без пари, но това не е нормално, коментира Лазар Бекирски, представител на фирма "Европейски пътища".  Според него, ако няма реакция, ще започнат масови фалити на пътни строители. Надяваме се бъдещето служебно правителство да откликне на исканията ни и да изплати средствата по извършените от нас дейности, допълни Бекирски.

Протестът на пътните строителни фирми срещна недоволство на шофьорите, които чакаха един час, за да напуснат или да влязат в града. Километричната колона от автомобили и товарни камиони образува задръстване по бул. "България".

Пътни строители от хасковската фирма "АБ" и днес предприеха протестни действия на две места в областта. Персонал от дружеството излезе край пътя до разклона до димитровградското село Крепост и край Харманли. Тежка техника започна демонстративни обиколки и на двете места - от кръговото движение до завод "Язаки" на пътя Хасково - Димитровград до магистрала "Марица" и обратно, и на самия аутобан от пътен възел "Харманли" до пътен възел "Тополовград" и обратно.

Както и предишните два дни, с бавния си ход и заемането на всички платна за движение машините бавеха трафика и образуваха опашки след себе си. Преди началото на проявата на недоволство до разклона за с. Крепост, протестиращите направиха уборка на терена.

Не знам как ще продължи протестът и доколко управляващите ще се вслушат в исканията ни за уреждане на дължимите суми, за индексация на цените и за предстоящи договори за пътно поддържане, каза главният енергетик на "АБ" Николай Нанев. По негови думи Българска браншова камара "Пътища" трябва да вземе решение за бъдещите действия на заетите в пътностроителните фирми.