За Борисов, Кокинов и Найденов не са прилагани СРС-та, съобщиха от МВР
За Борисов, Кокинов и Найденов не са прилагани СРС-та, съобщиха от МВР / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Спрямо Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов не са заявявани и не са прилагани специални разузнавателни средства по смисъла на Закона за СРС.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР във връзка със скандала за незаконни подслушвания, извършвани от МВР, който гръмна в началото на април.

В петък скандалът се разрасна след разпространяването на звукови записи, за които се твърди, че са от разговор между бившия премиер Бойко Борисов, градския прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Записите бяха изпратени на електронните пощи на няколко медии. Диалогът е пълен с цинизми и обиди към прокурори, политици и журналисти. Изпратилият файловете твърди, че е служител на специализираната дирекция към МВР, която се занимава с подслушване.

Министерството на вътрешните работи изпрати сигнал до прокуратурата с молба за възлагане на проверка, която да идентифицира подателя на въпросния имейл.

След разпространяването на записите вътрешният министър Петя Първанова е изпратила рапорт на премиера Марин Райков.

В рапорта изрично се посочва, че в периода от 13 март досега няма постъпили искания и няма използвани специални разузнавателни средства от служители и звена на МВР спрямо визираните в анонимния сигнал до медиите лица.