Взрив избухна на метанстанция в Пловдив
Взрив избухна на метанстанция в Пловдив / DarikNews.bg, Кирил Кирилов

Взрив е избухнал малко след 18.00 часа на метанстанция на Пещерско шосе в Пловдив. При инцидента са нанесени големи материални щети, но жертви и пострадали няма, съобщи за Дарик директорът на пловдивската полиция ст. комисар Тодор Чонов.

Експлодирал е единият от резервоарите, съдържащ 6 000 литра метан. Парче от взривената бутилка се е врязало в апартамент в отсрещна кооперация, съобщи кметът на район „Западен" Здравко Димитров. Втората част от разкъсаната бутилка е попаднала на поляната от другата страна на булеварда, в близост до ОУ "Васил Петлешков".

От взривната вълна са изпотрошени стъклата на хирургическия блок на МБАЛ "Свети Георги", както и на апартаменти от съседни жилищни сгради.

Здравко Димитров обяви, че ще бъде направен списък с щетите на живеещите в района.

По първоначални данни причината за взрива е техническа неизправност. Предстои да бъдат назначени експертизи. Районът на инцидента в кв. "Христо Смирненски" ще бъде отцепен цяла нощ.

Другият резервоар е изпуснат с цел предотвратяване на повторен инцидент. Ще бъде извършена цялостна проверка на метанстанцията, съобщи за Дарик шефът на пожарната комисар Румен Димчев. По думите му предстои проверка на документацията, за да се установи дали е направена необходимата проба на работното налягане на бутилката.

Според очевидци преди два дни голяма част от бутилките с газ са били изложени през деня на слънце.

Метанстанцията е собственост на бизнесмена Иван Тубиев, който притежава още две бензиностанции в Пловдив.

Други новини от Пловдив