/ БГНЕС
От "Възраждане" питат кой и защо е скрил информация за инцидент в АЕЦ "Козлодуй" и подведен ли е Асен Василев, в качеството си на ресорен заместник министър-председател, а и цялото ръководство на държавата. "Не говорим за някаква тежка авария, говорим за инцидент обаче, който далеч не е безобиден", твърди председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов на брифинг в парламента.

Той се позова на информация на сайта на МВР, публикувана от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", че на 24.05.2022 г. в 09:46 часа в ОЦ при РДПБЗН–Враца е получен сигнал за пожар в Главна циркулационна помпа № 3, в хермозоната на V енергоблок, на територията на електропоизводство-2, на площадката на АЕЦ "Козлодуй", като произшествието е ликвидирано с три пожарни автомобила от РСПБЗН– АЕЦ "Козлодуй" към РДПБЗН – Враца.

Напрежение в парламента след въпрос на „Възраждане“ за авария в АЕЦ „Козлодуй“

По думите му има несъответствие между съобщението на сайта на АЕЦ "Козлодуй", в което се отрича да е имало пожар, и публикуваната информация от "Пожарна безопасност и защита на населението". Костадинов твърди, че такъв инцидент задължително се докладва на регулаторния орган - Агенцията за ядрено регулиране, което не се е случило.   

Миналата седмица заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев ("Възраждане") зададе въпрос по време на блицконтрола във връзка с инцидент в АЕЦ "Козлодуй", който предизвика доста остри реакции от някои от присъстващите народни представители и тогава вицепремиерът Асен Василев каза, че не е запознат и ще провери какъв е случаят, каза Костадинов.

Завърши плановият годишен ремонт на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

Информацията, с която разполагаме, е, че от вчера вече е разпоредена проверка към Цанко Бачийски от Агенцията за ядрено регулиране и тя в момента тече, посочи лидерът на "Възраждане".
БТА