Върнатите от съда дела в Пловдив – двойно по-малко отпреди година
Върнатите от съда дела в Пловдив – двойно по-малко отпреди година / netinfo
Двойно са намалели върнатите на Районна прокуратура съдебни дела през последната половин година. От април до края на септември тази година те са 56 срещу 119 върнати за доработка производства през същия период на миналата година, съобщи прокурор Даниела Начева.

Тя подчерта, че в част от случаите това е направено немотивирано или заради технически грешки, например грешно изписване на година. Общо 22 са върнатите от съда обвинителни актове на Окръжна прокуратура от началото на годината, техният брой също е намалял в сравнение с предишни години. Това е резултат от непрекъснатия контрол, който се упражнява върху движението на такива производства в Пловдивския апелативен район, подчерта Начева преди днешното изнесено заседание на Висшия съдебен съвет в Хисар, което ще обсъжда причините за връщането на дела на съдебната им фаза и приемането на единен етичен кодекс за всички магистрати.

В района отдавна е въведена система за тяхната отчетност, а от миналата година – и досие за всяко такова производство. Начева припомни, че работна група от местните прокуратури текущо анализира причините за връщането на дела и дава препоръки, свързани с отстраняването на пропуските.

Преди година на магистрати дори бяха наложени административни санкции и те бяха лишени от допълнителното материално стимулиране заради забавени производства. В резултат на това няма нито едно пловдивско дело в списъка, който фигурира в доклада на Европейската комисия, подчертаха от Апелативна прокуратура – Пловдив.