Върнали имоти на Сакскобургготски два пъти
Върнали имоти на Сакскобургготски два пъти / netinfo
Нарушения в процедурата по връщането на имотите на наследниците на бившите царе Борис III и Фердинанд в община Самоков е установила прокуратурата. В рамките на проверката е установено, че имот в размер на 4521 декара е върнат два пъти на наследниците на бившите царе.

Според прокурор Марина Ачкаканова, имоти в размер на 4 521 декара са възстановени два пъти, един път на базата на нотариален акт и един път на базата на крепостни актове от началото на ХХ век. Наред с това наследниците са въведени във владение преди решението на Поземлената комисия в Самоков да влезе в сила.

Според прокурор Марина Ачкаканова тези нарушения обаче биха могли да се квалифицират като престъпления по служба, защото са допуснати заради немарливо отношение на длъжностните лица без пряк умисъл. От прокуратурата съобщиха, че до момента наследниците на бившите царе са подали заявление за възстановяване на земи в района на община Самоков.

Според първото са възстановени 12 022 декара, а с според второто заявление площта от 1521 декара е върната два пъти. Други две досъдебни производства са разследвали връщането на имотите Враня, Ситняково, Царска Бистрица, Саръгьол. И по двете досъдебни производства е установено, че бившият столичен градоначалник Стефан Софиянски и бившият областен управител на област София Олимпи Кътев не са извършили нарушение като са деактували имотите, които са били публична държавна собственост.

Прокурорска проверка е извършена и относно връщането на двореца в Баня, Карловско. По нея също е установено, че областният управител на Пловдив Гьока Хаджипетров не е превишил правомощията си като е деактувал въпросния имот.

Няма да има никакви възражения от страна на Симеон Сакскобургготски по становището на прокуратурата за връщането на царските имоти, заяви Антон Станков от НДСВ. По думите му от становището ясно личи, че критиките около реституционните процедури са били плод на чисто вътрешнопартийни опозиционни възражения.