ВСС ще проверява защо са били забавени делата срещу Маргините
ВСС ще проверява защо са били забавени делата срещу Маргините / снимкa: Sofia Photo Agency

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проверява защо Софийски градски съд (СГС) е забавил делата срещу Маргините и прокура от Върховната касационна прокуратура Ангел Дончев. Във всеки съд ще се определи специална съдебна зала за дела от значим обществен интерес и кариерата на магистратите ще зависи от резултата по тях. Това реши на днешно си заседание ВСС.

Тричленна комисия на Висшия съдебен съвет ще извърши проверка в Софийския градски съд защо са забавени делата срещу братята Маргини и прокурора Ангел Дончев в седемдневен срок.

Министърът на правосъдието Меглена Тачева съобщи, че има питане от вицепремиера Емел Етем и за делото срещу бившия шеф на държавния резерв ген. Димитър Димитров. Следващата седмица съветът ще определи тричленна група, която ще провери и това дело.

На базата на пристигналите обобщения и резултати за върнатите за доразследване дела от цялата страна, ВСС набеляза следните мерки: ежемесечно на окръжно ниво ще се провеждат съвместни съвещания на съдии, прокурори, дознатели и следователи за анализиране на причините за връщане на делата. Административните ръководители ще отчитат натоварването на магистратите, които гледат дела с високо обществен интерес и ще съобразяват кариерното им развитие в конкретните резултати, постигнати по тези значими дела.

Приоритетно ще се определи една зала за делата с висок обществен интерес, за да не се отлагат поне поради липса на зали. Работна група ще се среща и с Висшия адвокатски съвет по конкретни дела, които са били отлагани и заради недобросъвестно поведение на защитата. Административните ръководители ще формират екипи и специални състави, които ще разглеждат делата с висок обществен интерес.