/ Снимка: Дарик, архив
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи дебата по 10-процентното увеличение възнаграждението на работещите в съдебната система.

Точката трябваше да бъде гласувана на днешното първо за годината заседание на кадровиците, с което заплатите на съдии, прокурори, следователи и административните служители да скочат с 10 на сто, считано от началото на януари. Магистратите щеше да получат първите си индексирани възнаграждения с преводите през февруари.

Заплатите в съдебната система скачат с 10%

Вносител на предложението е бюджетната комисия към Съвета, но днес председателят й Боян Магдалинчев изненадващо обяви, че комисията иска нейното отлагане, което срещна одобрението на кадровиците.

Така, на практика, необходимостта от дебат за магистратските заплати отложи гласуването. Според една част от мненията, всички служители трябва да получат еднакво повишение на заплатите си, а според друга – то трябва да бъде диференцирано, съобразно техния ранг, квалификация и натовареност.

Индексирането на възнагражденията на всички в съдебната система бе планувано в бюджетната прогноза през миналата година, а 10-процентно увеличение за магистратите и служителите ВСС е заложило на всеки 12 месеца до 2020 г. Такова вече бе реализирано през изминалата 2019 г.

През тази година магистратите и служителите ще получат пари за облекло в размер на две средномесечни заплати, реши днес Пленумът.

Кадровиците определиха и максималната стойност, която може да бъде отпускана за обзавеждане на ведомствени жилища – 8 000 лева.