/ БГНЕС
И 15-те жертви в автобусната катастрофа край Своге са от софийското село Световрачене.

През деня те били на екскурзия до манастира "Седемте престола". След разходката там групата вече се прибирала, когато станал инцидента. Всички, с изключение на едно момче, са пенсионери.

ТЕЖЪК ИНЦИДЕНТ В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Автобус се преобърна, десетки загинаха

На мястото на инцидента пристигнаха вътрешният министър Валентин Радев, зам.-министърът на транспорта Ангел Попов. Здравният министър Кирил Ананиев обиколи столичните здравни заведения, в които се транспортират пострадалите в катастрофата.

16 души загинаха след като автобус с пътници, които били на екскурзия до манастира "Седемте престола", се преобърна в Искърското дефиле. В автобуса са пътували 33 души и шофьорът, десетки бяха ранените в различна степен. Произшествието стана в района между Лесков дол и Своге, около 17.00 ч. 13 души са загинали на място, а трима на път към болниците, потвърди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
 
Пътни инциденти с автобуси през последните години

Според първоначалните информации автобусът се е движил с висока скорост, несъобразена с пътните условия към момента. По същото време в района е валял силен дъжд, беше потвърдено по-рано.