Всички пловдивски училища възстановиха учебните занятия
Всички пловдивски училища възстановиха учебните занятия / netinfo

Всички пловдивски училища възстановяват учебни занятия след шест седмици ефективна стачка. В повечето учебни заведения се запазва стачната готовност като всеки ден ще стачкува по един учител, обясни пред Дарик радио Райна Мутафчийска, председател на стачния комитет в СОУ “Цар Симеон Велики” в Пловдив. Тя предупреди, че не е изключен нов ефективен протест след 1-ви април, ако до тогава договорените увеличения на заплатите не са отразени в делегираните бюджети.

Графиците за “дежурните” стачници, които остават по училищата, вече са изготвени, защото това е изискване по Кодекса на труда за запазване на стачната готовност. Тези учители ще влизат в часовете, но няма да получават надница за деня, обясни Мутафчийска.

Тя добави, че по схемата на брутните възнаграждения, реалното увеличение на учителските заплати до 1 юли догодина ще е 38%. Стачката щеше да си струва, ако бяхме постигнали исканията си за три транша по 20%, но сега се оказа просто загубено време и нерви и за нас, и за децата, и за родителите, призна Мутафчийска и добави: "това, че ни смачкаха на този етап, не означава, че няма да се вдигнем отново".

„Синдикатите ни предадоха и заявиха, че от малките училища като нашето нищо не зависи”, заяви председателят на стачния комитет на основно училище Пенчо Славейков в Белащица Йорданка Михайлова. По думите й синдикатите са изпълнявали политическа поръчка и са подвели учителите. Заради предаденото доверие преподавателите искат да излязат от Синдиката на българските учители, каза Михайлова.

Можем да отчетем, че от тази стачка всички спечелихме по нещо, заяви Юлиян Петров, председател на пловдивската структура на Синдикат Образование при КТ „Подкрепа”. Спечелихме финансово, а освен това бе предизвикана дискусия за образованието, допълни Петров. Той подчерта, че споразумение с правителството на практика не е подписано и учителите остават в стачна готовност. Петров бе категоричен, че синдикатите не са изпълнявали политическа поръчка.

Други новини от Пловдив