Все повече хора търсят правата си като пациенти
Все повече хора търсят правата си като пациенти / Sofia Photo Agency, архив

Все повече хора у нас имат нагласата да търсят правата си като пациенти. Това коментира в интервю за БТА д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването /ЦЗПЗ/. Д-р Кацаров предлага законодателни промени, които могат да повишат степента на съдебен контрол при случаите на нарушени права. А именно: намаляване на държавната такса за такива дела от 4 на сто - на 2 на сто и създаване на възможност подобни дела да се гледат и по седалището на ищеца, а не само по седалището на ответника.

Според д-р Кацаров нито един застраховател не заплаща на болниците за лечението на пострадали при пътнотранспортни произшествия и НЗОК също би могла да поиска възстановяване на платените средства, но такива механизми все още няма у нас.

Д-р Стойчо Кацаров предлага още да се върнем към принципа, че парите следват болния, а той избира свободно къде да се лекува. Така, чрез своя избор, на практика болният ще определя финансовия резултат на лечебното заведение. Сега финансовият резултат на болниците се определя от няколко чиновника, на тъмно, по неясни и необявени критерии, е мнението на експерта. Според него успехът на една болница зависи от това дали нейният директор ще се "хареса" на тези чиновници, а не от това дали пациентите са доволни или не от лечението. Това е фундаментален въпрос, чието решаване не търпи отлагане, защото се създават трайни нагласи у лекарите да ни обслужват като чиновници, смята д-р Кацаров.

Първата европейска конференция за пациента ще се състои на 11 и 12 април в Копенхаген, Дания. Форумът ще разгледа как овластяването на пациентите и хората в ЕС може да допринесе за бъдещето на здравеопазването и социалното равнище на живота в Европа. На конференцията ще се дискутират още повишаването на достъпа до информация и знания, самостоятелното управление на програми от пациентски организации, новите законови изисквания за участие на пациентите и тяхното овластяване в управлението на здравеопазването и още редица теми, посветени на здравеопазването в ЕС.